ANOFM: Există peste 5000 de posturi vacante, cele mai multe în Chișinău și Bălți

a

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) informează că, la 13 ianuarie, sunt 5213 locuri de muncă vacante în toată ţara, cele mai multe fiind disponibile în Chișinău (1780), Bălți (259) şi Orhei (228).

Pentru persoanele cu studii superioare și medii de specialitate sunt disponibile 1683 de posturi de muncă, ceea ce constituie 32% din numărul total de locuri de muncă vacante. Cele mai solicitate meserii fiind în domeniul medical – 311, învățământ se oferă 87 de locuri, iar cele mai slab solicitate meserii sunt chimiștii, energeticienii și electroniștii cu câte un post vacant pentru fiecare.

Pentru persoanele cu studii medii generale și secundar profesionale, sunt oferite 3530 de locuri de muncă sau 68% din numărul total. Cei mai căutați muncitori sunt cei din industria ușoară: cusătorese, călcători, țesători, urmați de cei din industrie, construcție, agricultură, vânătoare, pescuit.

ANOFM propune 594 de locuri de muncă și pentru muncitorii. Este vorba de hamali, femeii de serviciu, paznici, îngrijitori de animale, infirmiere, spălători de vehicule, măturători.

Potrivit ultimelor date statistice, numărul şomerilor, estimat  conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii a fost de 43,9 mii, fiind cu 7,5 mii mai mic faţă de tr.III 2013. Şomajul afectând într-o proporţie mai mare bărbaţii – 61,5% din total numărul de şomeri, la fel şi persoanele din mediul urban – 60,6%.

Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 3,3%, fiind mai mică faţă de trimestrul III a. 2013 (3,9%). Rata şomajului la bărbaţi şi la femei a înregistrat următoarele valori: 4,0% şi 2,6%.

You may also like

Comments are closed.

By