VIDEO de la reținerea traficanților de uraniu

După conferința de presă în care s-a anunțat despre reținerea unui grup de traficanți cu URANIU, Poliția a prezentat video de la reținerea grupării criminale

uraniu2

uraniu3

COMUNICAT DE PRESĂ:

Ofițerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie au relevat informaţia cu privire la un grup criminal bine organizat, în componenţa căruia intră persoane ce au implementat o schemă infracţională, bine structurată, de introducere pe teritoriul Republicii Moldova, pe cale de contrabandă, a substanţelor radioactive cum ar fi „Uranium”.

Această substanță radioactivă face parte din categoria nr.1 de materie primă nucleară.Acest element poate fi folosit la producerea așa-numitelor bombe murdare, extragerea plutoniului care au ca efect contaminarea radioactivă a mediului înconjurător şi a organismelor vii, avînd rezultate cu efect letal.

În baza informaţiilor acumulate de către angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţie a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 46, 140/1 al.4 și art. 248 al. 5 Cod Penal al RM.

Astfel, în cadrul unei cooperări dintre Inspectoratul Național de Investigații, Procuratura Generală şi Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite ale Americii, au fost identificate 11 persoane implicate direct în activitatea criminală. Aceștia auvîrtele cuprinse între 32 și 75 de ani, sunt locuitori ai municipiului Chișinău, Orhei și Edineț.

Pentru acumularea probelor necesare documentării acţiunilor grupării, în rîndurile acesteia a fost infiltrat un poliţist sub acoperire. Totodată, sub control judiciar şi cu aportul Biroului Federal de Investigaţii al SUA, s-a achiziţionat o mostră de material radioactiv de 5 grame, contra unui avans de 15 000 de dolari SUA, inițial fiind solicitat de către suspecți suma de 30 000 de euro.

În urma examinării preventive realizate de experţii Biroului Federal de Investigațiişi Agenţia Nucleară a SUA materialul mostrei achiziţionate a fost identificat ca fiind „Uranium” SNM ( Materie Primă Nucleară ).

Înziua de 3 decembrie, curent, în municipiul Chişinău, pe strada Vasile Alecsandri intersecţie cu Octavian Goga, a fost reținut unul dintre membrii grupării, în momentul transmiterii a circa 200 grame de material radioactiv, care în urma verificării efectuate de către experții Biroului Federal de Investigaţii în materie nucleară s-a stabilit că este „Uranium 238”, cu componenți activi și „Uranium 235”. Pentru comercializarea acestei cantitați, suspecții au solicitat 1,6 milioane euro (8 000 de euro per gram).

Concomitent, ofițerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie, a Procuraturii Generale, cu suportul angajaţilor BPDS „Fulger” şi agenţilor Biroului Federal de Investigaţii al SUA au descins la un şir de adrese, fiind efectuate percheziţii ale unor imobile şi unităţi de transport.

În urma reținerilor și perchezițiilor efectuate au fost depistate:

– 200 grame de material radioactiv „Uranium 238” care este cel mai greu dintre izotopii naturali, perioada de înjumătăţire fiind de 4 468 milioane ani;

– un kilogram de „Mercur” – substanţă toxică cu un efect puternic otrăvitor, care se află în circulaţie restricţionată;

– un kilogram de material solid de origine neorganică, nestabilit pînă la moment, care emană emisii radioactive;

– telefoane, computere, acte contabile, contracte, înscrisuri care conţin informaţii despre tranzacţii cu materiale din categoria celor restricţionate, cu sume care se cifrează la zeci de milioane de dolari SUA.

Conform expertizei efectuate de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, efectuată la data de 5 decembrie, curent, s-a stabilit că materia procurată și ridicată de la suspecți, se clasifică conform prevederilor Legii nr. 132 din 8 iunie 2012 ca „Materie Primă Nucleară” cu perioada de înjumătăţire de 4 468 milioane ani.

În total, au fost reţinute şi supuse arestului preventiv 7 persoane.

You may also like

Comments are closed.

By