(VIDEO) ALEXANDRU TĂNASE despre „procesul accelerat” de excludere a partidului “PATRIA” din cursa electorală

Tanase parlament discurs

În cadrul  şedinţei de constituire a noului Parlament al Republicii Moldova, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că Curtea împărtăşeşte îngrijorarea observatorilor internaţionali privind procesul accelerat de excludere din cursa electorală  a partidului politic “PATRIA”.

Excluderea partidului “PATRIA” din cursa electorală cu 24 de ore înainte de ziua alegerilor este un caz fără precedent în istoria democraţiei europene şi a stârnit un şir de reacţii critice atât din partea societăţii civile, cât şi din partea mai multor organizaţii internaţionale. În pofida faptului că mai mulţi politicieni, analişti politici şi experţi în drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de excluderea partidului lui Usatîi din cursa electorală, niciunul dintre reprezentanţii guvernării nu a făcut vreo declaraţie oficială în acest sens. Astfel, pentru prima dată de la tribuna Parlamentului, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase a recunoscut practic că procesul de excludere a partidului “PATRIA” din cursa electorală a fost prea accelerat.

„Neavând competenţa de a revizui deciziile judiciare pronunţate de instanţele de drept comun, Curtea a reţinut în hotărârea sa îngrijorarea observatorilor internaţionali în legătură cu procesul accelerat de excludere din cursa electorală a concurentului electoral partidul politic „PATRIA”  – a declarat Alexandru Tănase de la tribuna Parlamentului.

Amintim că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un concurent electoral al fost exclus din cursă chiar în ajunul alegerilor. Astfel, CEC, iar apoi instanţele de judecată din Moldova au decis excluderea partidului  „PATRIA”, condus de Renato Usatîi, din cursa electorală, doar în baza unor suspiciuni şi „rapoarte secrete ale poliţiei”. Potrivit mai multor experţi, această manevră a guvernării, care a eliminat un concurent electoral cu şanse de accedere în Parlament a pus sub semnul întrebării legalitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

You may also like

Comments are closed.

By