Tânărul, care cumpăra bilete de avion, utilizând carduri străine, riscă 19 ani de închisoare

avion_a5c44b_a7888cde31

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui tînăr, care împreună cu alte persoane ar fi comis fraudă informatică în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani.

Temei pentru pornirea procesului penal a servit sesizarea depusă la Procuratură de către Departamentul Antifraudă al Companiei www.zbor.md, care reclama utilizarea frauduloasă a codurilor de acces şi a rechizitelor bancare la procurarea biletelor on-line.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, prin utilizarea datelor cardurilor bancare străine (inclusiv emise de instituţiile financiar-bancare din Japonia, India, Germania etc.), fără știrea și acordul titularilor acestor carduri şi prin intermediul rețelelor informatice (inclusiv ale R. Moldova, României, Germaniei, Franței, Spaniei etc.) învinuitul îşi procura bilete de avion. Cel mai des, acesta utiliza servicii de vînzare a biletelor on-line ale mai multor companii, iar ca destinaţii alegea oraşe precum: Paris, Istambul, Antalya, Bucureşti, Londra, Minsk, Lisabona, Moscova, Punta Cana (Republica Dominicană), Colombo (Sri Lanka), Varadero (Cuba), Chişinău etc. Astfel, în intervalul anilor 2012 – 2014, învinuitul a procurat în mod fraudulos bilete de avion pe numele a circa 50 de persoane şi achita cazarea în hotelurile din oraşele enumerate în sumă de circa 400 mii lei. Potrivit procurorilor, prin aceiaşi schemă ilegală învinuitul, efectua plăţi on-line pentru procurarea florilor, cadourilor, combustibilului, produselor alimentare etc, estimate la circa 16 mii lei.

De asemenea, procurorii au mai constatat că, doar în decurs de cinci zile, utilizînd serviciile de achitare on-line, prestate de către băncile comerciale din Republica Moldova, precum şi sisteme informatice străine, inculpatul a efectuat plăţi de reîncărcare a conturilor numerelor de telefon în sumă de peste 70 mii lei.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul acestuia din str.Valea Crucii, procurorii au depistat și ridicat: 11 cartele SIM şi 9 carduri bancare nepersonalizate, eliberate de către instituțiile financiare din Franța; înscrisuri cu date ale conturilor bancare deschise la instituții financiare din SUA; documente cu privire la diverse transferuri bănești, inclusiv de la persoanele pe numele cărora au fost procurate bilete la avion în mod fraudulos; dispozitive de criptare a informației electronice. De asemenea, la învinuit au fost descoperite produse program destinate pentru deghizarea adresei IP a sistemului informatic; date ale cardurilor bancare străine şi ale tranzacțiilor frauduloase cu privire la procurarea biletelor de avion; conturi electronice WebMoney etc.

Potrivit procurorilor, inculpatul are 25 de ani şi nu este încadrat în cîmpul muncii. Actualmente, urmărirea penală în privinţa complicilor acestuia continuă într-o procedură separată, precum şi vizînd utilizarea a sutelor de mii de date ale cardurilor bancare depistate în computerele inculpatului.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare în Judecătoria sect.Botanica, iar inculpatul riscă până la 19 ani închisoare.

You may also like

Comments are closed.

By