13 C
Chișinău
Monday, April 19, 2021

SUA recomandă liderilor din Moldova să formeze cât mai rapid un guvern

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

imageResize
Washingtonul califică recentele alegeri parlamentare, desfășurate duminică în Republica Moldova, drept un “reper important pe calea democrației” și îndeamnă liderii moldoveni să formeze “cât mai rapid un guvern”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, citată de Ria Novosti și TASS.

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să colaboreze cu noul guvern al Republicii Moldova, ce va fi format ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare desfășurate la 30 noiembrie, a afirmat, într-o declarație de presă, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

“SUA felicită poporul Republicii Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, un alt reper important în dezvoltarea democratică a țării”, declară reprezentanta diplomației americane.

În general, SUA, potrivit acesteia, împărtășesc evaluarea misiunii OSCE că alegerile au corespuns standardelor și normelor internaționale.La fel ca observatorii OSCE, SUA își exprimă îngrijorarea față de decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova de a exclude unul dintre partide din cursa electorală doar cu câteva zile înaintea votului, a indicat Harf.

“Statele Unite îndeamnă liderii Moldovei să acționeze rapid pentru a forma un nou guvern”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, subliniind că noul executiv de la Chișinău trebuie “să lupte împotriva corupției, să avanseze pe calea reformelor și să găsească o soluție completă și pașnică pentru diferendul din Transnistria”, notează Agerpres.

După numărarea a 98.12% din voturi, Partidul Socialiștilor se situează pe primul loc cu 20.77%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat, cu 19.97% din sufragii. Pe locul trei s-a clasat Partidul Comuniștilor cu 17.72%, iar pe locul patru, Partidul Democrat, cu 15.91%, urmate de Partidul Liberal, cu 9.53% din sufragii.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img