SEACĂ sursa nr.1 de finanţare. Moldovenii trimit tot mai puţini bani acasă

a

Transferurile migranţilor moldoveni au intrat la apă în condiţiile în care a doua luna consecutiv, noiembrie, se atestă o diminuare a transferurilor.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei transferurile din străinătate în favoarea persoanelor fizice rezidente și nerezidente sau comprimat cu 21%, la 106,42 mil. de lei în noiembrie 2014 faţă luna similară a anului precedent. Reducerea remitenţelor a început în luna octombrie (-9%, la 144 mil. de lei) a anului curent când Rusia începuse expulzările în masă a moldovenilor din străinătate, dar şi ca urmare a deprecierii masive a rublei ruseşti faţă de dolar şi euro.

Datele băncii centrale relevă că cei mai mulţi bani au venit de la moldovenii care muncesc în Federația Rusă, 32% din transferuri au fost făcute în ruble rusești, deşi migranții din Republica Moldova sunt plătiți de angajatorii ruși și în dolari SUA. Transferurile în ruble sunt urmate de cele în euro 38,6% şi dolari SUA – 31%.

Cumulativ, în 11 luni ale anului 2014 remitenţele au totalizat 1,5 miliarde dolari SUA, nivel record faţă de anul trecut când volumul total al transferurilor a însumat 1,4 miliarde dolari SUA.

Deşi în ultimele două luni se ateste o diminuare a remitenţelor, volumul acestora va atinge nivelul celor de dinaintea crizei de 1,6 miliarde dolari SUA.

Instituțiile financiare internaționale atenționau la început de an că volumul remitențelor din străinătate s-ar putea reduce dramatic din cauza înăspririi de Rusia a condițiilor de muncă pentru migranții moldoveni.

În prezent, potrivit statisticilor oficiale circa 700 de mii de moldoveni muncesc în străinătate, iar banii acestora continuă să mențină pe economia moldovenească pe linia de plutire alimentând consumul.

You may also like

Comments are closed.

By