ȘAH și MAT pentru PREȘEDINȚIE// Veaceslav NEGRUȚĂ publică corespondența din 2012 (DOC)

Suvenir pentru procuror

sau Anexa nepublicată din scrisoarea către Preşedintele Nicolae Timofti

suvenir-pentru-procuror-anexe.docx

 

http://vnegruta.wordpress.com/2014/12/02/domnului-nicolae-timofti/

Eram student. Mi s-a întipărit bine în memorie un film. Un fel de „altfel de film” la acel moment. E vorba de „Suvenir pentru procuror” („Сувенир для прокурора”) de Alexandr Kosarev.

Au trecut ani. 24 de ani. Şi am văzut aceste constatări ale procurorului:

http://unimedia.info/stiri/procurorul-general–despre-cazul-bem-nu-exista-plangeri-ca-s-a-furat-ceva-83282.html

negrutaM-am gândit că ceva nu e bine. În societate. În procuratură. Şi cu memoria. Inclusiv instituţională.

O să prezint anexată o corespondenţă din iunie şi mai 2012. Adresată Consiliului Suprem de Securitate, tuturor membrilor CSS. Şi adresată Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. Tuturor membrilor de acolo. Asta după câteva intervenţii în Parlament, în şedinţe plenare. Asta cu un an înainte ca să se întâmple cele întâmplate în 2013, când Statul a rămas cu „borta de la covrig”. Asta cu o lună şi ceva înainte de instrumentarea unui dosar politic de instituţia procurorului (detalii altă dată). De care procurorul  este atât de mândru. Instituţie, în care un alt fost îmi zicea: „las că o să treacă războiul politic. Rabdă, o să le treacă, se vor înţelege”. Instituţie, de acţiunile cărora se îndepărta chiar şi Chetraru, zicând într-un interviu: „nu mi-l puneţi pe Negruţa mie în cârcă, nu am eu treabă cu dosarul făcut lui”.

Nu durează mult, poate 15 minute. Dar merită. Un fel de suvenir pentru procuror. Dacă nu este timp – ultimele alineate din ambele materiale anexate merită categoric 3 minute.

O întrebare în contextul unei reacţii venite de la Aparatul PRM (http://vnegruta.wordpress.com/2014/12/22/no-comment/) –

Cum credeţi, cine ar trebui tras la răspundere penală pentru inacţiune în urma celor constatate şi semnalate în 2012? Doar dacă instituţiile Statului îşi îndeplineau funcţiile adecvat la momentul potrivit, nu se ajungea la deciziile din vara lui 2013, când Statul a rămas fără pachetul majoritar la BEM. Sau nu se ajungea la deciziile din 27 şi 28 noiembrie 2014, când Statului ia revenit înapoi de ce a fost devalizat anterior. Şi o gaură mare. Sau poate acesta a şi fost scenariul?

P.S. Aceste scrisori din 2012 nu sunt cu caracter secret şi nu sunt clasificate astfel, conform prevederilor legale.

P.S.1. Am văzut scrisoarea deschisă a dnei Ministru Maia Sandu către CSM. S-ar putea alege şi domnia sa cu un dosar pentru îndrăzneală. Sistemul se consideră atotputernic, iar deciziile judecătoreşti, încheierile şi titlurile executorii, sub înalte patronaje, au prejudiciat enorm de mult Statul Republica Moldova pe parcursul multor ani. Sau poate, totuşi, începe odată şi odată reforma justiţiei…

P.S.2. Am văzut declaraţiile curajoase ale dlui Prim-ministru Iurie Leancă. Să fie aşa cum spune Domnia sa! (! sau ?)

P.S.3. Nu voi depune oficial nimic la PG: această corespondenţă e de ani buni acolo. Şi nu doar asta.

SUVENÍR s.n. Amintire. ♦ (Concr.) Obiect care reprezintă, evocă o amintire. [Var. suvenire s.f. / < fr. souvenir]

23.12.2014

You may also like

Comments are closed.

By