RUȘINEA SUA // Guvernul încearcă să oprească publicarea unui raport despre metodele de tortură ale CIA

2000px-CIA.svg
Guvernul SUA a avertizat Senatul să nu facă public săptămâna viitoare un raport privind metodele de tortură ale CIA, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, relatează DPA.

Secretarul de stat John Kerry i-a telefonat senatoarei Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru informaţii a Senatului, care doreşte să facă public acest raport de luni de zile, a afirmat purtătoarea de cuvânt Bernadette Meehan.

Kerry a avertizat că raportul ar putea declanşa noi violenţe în Orientul Mijlociu şi ar putea pune în pericol şi mai mulţi ostatici americani, a spus la rândul său Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Un jurnalist american a fost ucis sâmbătă împreună cu un ostatic sud-african în Yemen în timpul unei operaţiuni de salvare a trupelor americane şi yemenite, au anunţat oficiali americani.

Comisia pentru informaţii a Senatului a votat în aprilie, după o dispută de un an, să facă publice informaţii despre metodele de tortură ale CIA care au fost adunate în timpul unei anchete a comisiei. În jur de 500 de pagini din cele 6.300 ale „Raportului privind tortura” ar urma să fie făcute publice.

Comisia a investigat metodele de interogare ale CIA în timpul „războiului împotriva terorii” declarat de George W. Bush în timpul administraţiei sale din perioada 2001-2009. Acestea au fost dur criticate şi calificate drept tortură, în special practica numită „waterboarding”, care simulează înecul.

Barack Obama doreşte ca raportul să fie dat publicităţii în curând, a mai afirmat Bernadette Meehan.

Guvernul şi Senatul au discutat în contradictoriu timp de luni de zile despre cât de mult din acest raport ar trebui să fie declasificat, a scris cotidianul New York Times

sursa: Gandul.info

You may also like

Comments are closed.

By