Directorul IMAS explică de unde vine diferența dintre sondaje și rezultatele din 30 noiembrie

petruti

Doru Petruți, directorul IMAS, explică de unde vine diferența dintre sondajele publicate de instituția pe care o conduce și rezultatul alegerilor din 30 noiembrie. Potrivit sociologului, unul dintre factorii care și-au spus cuvântul constă în excluderea partidului politic PATRIA din cursa electorală, la data de 26 noiembrie 2014. Totodată, Doru Petruți, amintește că sondajul prezentat de IMAS viza perioada 8-19 noiembrie, iar o bună parte din evenimentele care au decis soarta acestei campanii s-au produs după perioada menționată – în ultimele două săptămâni de capmanie:

petruti
Ştim că aţi avut şi veţi avea aşteptări foarte mari de la IMAS. Întotdeauna. Ca la orice tur de alegeri, există mulţumiţi şi nemulţumiţi de rezultatele înregistrate.

Ultimul nostru sondaj nu a măsurat impactul evenimentelor derulate în ultimele 2 săptămîni de campanie electorală, săptămîni în care s-au petrecut lucruri complexe din punct de vedere politic şi social. ”Fenomenul” Partidul Comunist Reformator şi scoaterea unui actor politic relevant din competiţia electorală (Partidul Patria) nu sunt elemente de care poate fi făcută responsabilă o casă de sondaj. Şi nici de migraţia unui tip de electorat la alt partid.

Aceste elemente s-au derulat după efectuarea ultimului sondaj IMAS şi e firesc să fi generat efecte, mai mici sau mai mari. După publicarea rezultatelor finale, în cîteva zile, IMAS va difuza publicului larg o analiză detaliată în care vom încerca să explicăm posibilul impact al evenimentelor din ultima parte a campaniei.

Pînă atunci, vă rugăm să comparaţi calitatea estimărilor ultimului sondaj IMAS cu procentele finale înregistrate de PLDM, PDM, PL, PCRM + Partidul Comunist Reformator, PSRM + Partidul Patria şi să luaţi în calcul perioada în care el a fost realizat (8-19 noiembrie 2014).

Cu bine,
Doru Petruţi
Director General IMAS.

You may also like

Comments are closed.

By