PROEUROPENII DE LA CHIȘINĂU ȘI METODELE FASCISTE de înlăturare a oponenților politici

politie

Autorităţile care aplică metode fasciste de intimidare a oponenţilor politici fac tot posibilul ca partidul “Patria” să-şi înceteze activitatea şi să fie scos în afara legii în Republica Moldova.

Deputatul Alexandr Petkov consideră că scopul angajaţilor MAI şi procurorilor, care intimidează în ultimul hal membrii echipei lui Renato Usatîi, este de a nu permite participarea partiului “Patria” la alegerile locale din 2015.

Ordonanţa de efectuare a percheziţiilor a fost emisă în baza art.181 prim, alin.1, care prevede lichidarea persoanei juridice. Astfel, MAI şi Procuratura Generală au primit indicaţii clare să demonstreze că este vorba despre un partid care prezintă pericol, iar dacă nu vor putea, să facă tot posibilul pentru a discredita partidul lui Usatîi cu scopul de a fi radia formaţiunea politică din Republica Moldova.

“În această sâmbătă în oficiile partidului nostru din Chişinău, Bălţi, Comrat şi Cahul au avut loc percheziţii. Învinuindu-ne de coruperea alegătorilor, intenţionau să găsească pachete cu produse alimentare. Fiindcă nu au găsit nici hrişcă, nici macaroane, nici ulei, ei ne-au ridicat computerele, serverul şi toată arhiva cu cereri de aderare la partid, evident tot procesul a fost supravegheat de zeci de mascaţi înarmaţi. Au venit la noi cu un singur scop – să blocheze activitatea partidului şi a oficiilor noastre. Nu voi fi mirat de faptul că ar putea găsi ceva în lucrurile care ne-au fost ridicate sâmbătă! Percheziţii au avut loc şi la domiciliul activistului nostru Cornel Moraru, care a fost reţinut pentru 72 de ore. Acestuia i se incriminează că după arestul lui Ţipovici, s-ar fi revoltat într-o discuţie telefonică şi ar fi spus următoarele: “trebuie să punem capăt acestui regim”, ce a fost calificat drept instigare la violenţă. Sunt foarte curios cum va reacţiona Pirkka Tapiola la această situaţie, la aceste dosare penale fabricate. Nu aş vrea să cred că Gestapo-ul Moldovei este susţinut de UE în acţiunile sale.” – a declarat Alexandr Petkov la conferinţa susţinută astăzi, 15 decembrie, precizând că în cazul partidului “Patria”, autorităţile au încălcat majoritatea normelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE, pe care l-au semnat şi l-au ratificat.

Avocatul partidului Igor Şeremet a declarat că percheziţiile au fost efectuate cu numeroase încălcări grave. Ordonanţa de efectuare a percheziţiilor a fost emis pe data de 24 şi semnat de judecătorul de instrucţie pe data de 24 noiembrie fără autorizarea CEC, cum prevede Codul Electoral.

“S-au autorizat percheziţiile începând cu 20 noiembrie şi până pe 25 noimebrie de judecătorul de instrucţie de la Judecatoria Centru, care însă nu a solicitat de la procuratură hotărârea CEC prin care să fie autorizate aceste măsuri. Noi ne-am trezit cu astfel de măsuri procesuale în pofida normei imperative prevăzute de Codul Electoral, care spune că fără autorizarea CEC nu poate fi iniţiată nicio măsură procesuală. De ce procuratura vine ştiind că ele sunt ilegal emise? Ei au venit la percheziţii la oficiu pe când la momentul efectuării percheziiţilor contractul de locaţiune a acestuia cu partidul “Patria” este expirat din 30 noiembrie, unde au venit ei, la Bucureşti 117 sau la oficiul “Patria” ?! – a declarat avocatul Igor Şeremet.

Avocatul a mai adăugat că poliţiştii au verificat mai multe documente contrar procedurii legale.
“Când a fost iniţiată procedura de percheziţionare, ei căutau produse alimentare care au tangenţă directă cu acesta cauză, fiecare foiţă a fost examinată şi când le-am spus că aceasta hârtie nu are nimic cu cauza penală, atunci el o fotografia şi o expedia prin aplicaţia Viber cuiva! Este vorba despre colectarea ilegală a corespondenţei personale, este o încălcare, nici nu mi-au arătat cine este destinatarul”.

Unul dintre reprezentanţii partidului “Patria” susţine că acţiunile reprezentanţilor MAI şi Procuraturii nu sunt altceva decât o campanie fără precedent de intimidare şi de inocularea fricii în oameni.

“Eram in oficiu sâmbătă când au venit să efecueze percheziţii, este o imagine terifiantă când 3-4 mascaţi înarmaţi stau în jurul unei femei. La Aeroport am fost pusă în aceeaşi situaţie! Noi ce suntem infractori periculoşi? Cu părere de rău şi presa îşi aduce aportul la presiunea psihologică la care suntem supuşi. Soţia activistului nostru dintr-un sat din Edineţ care a fost reţinut pentru 72 de ore, este însărcinată şi într-devăr are o sarcină dificilă. Astfel, imediat dupa ce Publika a difuzat ca activiştii Patria care sunt arestaţi riscă până la 10 ani de puşcarie, soţia acelui activist riscă să îşi piardă sarcina. Eu înţeleg că există politică editorială şi indicaţii de la şefi, dar haideţi să fim echidistanţi şi mai există şi reguli de bun simţ. Un activist din Ialoveni a fost ţinut trei ore în stradă de poliţistul de sector care încerca să îl determine să confirme că ar fi luat bani de la Usatîi. Un alt caz este că chiar o jurnalistă a fost maltratată psihologic de oameni in civil care i-au stricat dictofonul într-o zi, încercând să o convingă să spună că a primit bani de la Usatîi. Un asemena caz am avut loc şi la Străşeni. Sămbătă la oficiul de la Lazo, o activistă a fost bruscată şi împinsă de către poliţişti care i-au spus că îi pune pistolul la tâmplă dacă pune multe întrebări. Iată mecanismele şi manierele cu care se lucrează. Eu ca femeie şi ca mamă vreau să fac un apel către presă şi către societatea civilă, dacă mai există, către organizaţiile neguvernamentale şi să solicit cel puţin să ia atitudine, pentru că se încalcă absolut toate drepturile posibile şi imposibile.” – a spus în încheiere Elena Panuş.

 

SURSA: Ru1.md

You may also like

Comments are closed.

By