PRĂBUŞIREA leului a majorat datoria externă a Moldovei

a

Datoria externă a Republicii Moldova a constituit 1,2 miliarde USD şi s-a majorat cu 4,2 mil. USD, la sfârşitul lunii noiembrie faţă de începutul anului curent, potrivit informaţiilor Ministerului Finanţelor.  

Finanţele explică majorarea datoriei externe a Moldovei ca urmare creşterii finanţării externe, dar şi a deprecierii semnificative a leului moldovenesc faţă de dolarul american şi alte valute de referinţă.

Pentru stingerea datoriei externe a Republicii Moldova au fost utilizate 851,8 mil. Lei.

În ceea ce priveşte datoria de stat internă, aceasta a crescut cu peste jumătate de miliard de lei, la 7,18 miliarde de lei.

Pentru serviciul datoriei de stat interne în primele 11 luni ale anului 2014 au fost utilizate mijloace băneşti în sumă de 343,3 mil. lei sau 94,0 la sută din mijloacele prevăzute pentru această perioadă.

Precizăm că de la începutul anului curent leul moldovenesc s-a depreciat faţă de doalarul american cu aproape 20%. Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM explica deprecierea semnificativă a leul ca urmare a situaţiei tensionate din regiune, dar şi embargoului rusesc impus Republicii Moldova.

 

 

You may also like

Comments are closed.

By