Pentru șoferi // MODIFICĂRI în Regulamentul Circulației Rutiere

anvelope-iarna

Pentru a nu fi surprinși de condițiile meteo specifice anotimpului rece al anului, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă conducătorilor auto să-și echipeze din timp unitățile de transport cu pneuri pentru exploatare pe timp de iarnă, iar din portbagaj să nu lipsească o lopată cu un săculeț de nisip.

În acest context, INP aduce la cunoștința tuturor conducătorilor auto că au fost făcute unele modificări în Regulamentul Circulației Rutiere ce țin de echiparea unităților de transport cu pneuri corespunzătoare perioadei reci a anului.

Astfel, a fost exclus enunțul ”în perioada 1 decembrie – 1 martie”, iar legislația prevede expres că, în cazul în care pe carosabil este zăpadă, gheață sau polei, roțile autoturismelor, autocarelor, autocamioanelor, precum și roțile remorcilor acestora trebuie echipate cu anvelope destinate pentru exploatare pe timp de iarnă care au marcajul ”M+S”, ”M.S”, ”M&S” sau simbolurile iernii (*).

Așadar, în cazul în care carosabilul va fi acoperit cu zăpadă, ghețuș sau polei, iar șoferii vor circula cu anvelope necorespunzătoare condițiilor meteo specifice perioadei reci a anului, inspectorii de patrulare vor aplica sancțiuni. Pentru ignorarea acestor prevederi, conducătorii unităților de transport riscă să fie sancționați cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale.

La fel, odată cu schimbarea vremii, șoferii sunt rugați să adapteze viteza de circulație condițiilor meteo nefavorabile și să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, pentru a putea fi văzuți în trafic.

You may also like

Comments are closed.

By