Partidele pro-europene trebuie sa inteleaga ca urmatorul scrutin ar putea fi peste un an

gandrabur

Rezultatul, aproape final, arata ca la Chisinau au castigat partidele orientate spre Europa, la un scor putin rusinos fata de cel obtinut de Partidul Socialistilor, condus de Igor Dodon.

In aceasta situatie, pe masa negocierilor intre PLDM, PL si PD trebuie sa se afle un calendar pe care sa fie insemnat cu rosu o data la care, peste un an si cateva luni, ar putea avea loc un nou scrutin electoral.

Am putea sa ne vedem la alegeri imediat dupa expirarea mandatului presedintelui Timofti. In formula actuala, dupa cum este format Parlamentul, sunt slabe sanse sa fie votat un nou presedinte de tara, ceea ce ar putea duce la alegeri anticipate sau la o lunga perioada cu presedinte interimar, cum suntem deja obisnuiti.

Am mai auzit voci ca se vrea anticipate si din alte motive. Aceasta dorinta vine din partea stanga a politicii moldovenesti. Se pare ca Dodon a simtit gustul victoriei si vrea sa convoace un nou scrutin, in speranta ca va lua mai multe voturi.

Noua alianta pro-europeana ar putea evita anticipatele prin organizarea unui referendum prin care poporul sa fie intrebat din nou daca vrea sa-si aleaga presedintele direct, si sa nu mai lase acest drept pe seama deputatilor. Dar, convocarea unui astfel de referendum s-ar lasa si cu includerea, la insistenta socialistilor, a intrebarii cu privire la integrarea in Uniunea Vamala, ceea ce ar putea influenta mult rezultatului referendumului in partea alegerii presedintelui. Dodon nu ar accepta un “Da” din partea cetatenilor, pentru ca alegerea presedintelui de catre popor ar ridica riscul organizarii anticipatelor.

Deci, referendum cu privire la alegerea presedintelui este necesar, insa ar putea fi o noua cursa destul de periculoasa, care s-ar putea lasa cu o dizolvare a Parlamentului pro-european inainte de termen, cu doi ani mai devreme.

Alegerile din aceasta toamna urmau sa fie decisive, sa ne spuna incotro mergem. Dar, dupa excluderea lui Renato Usatii, scorul electoral a fost dat peste cap. In asa mod am ajuns sa fim un popor dezbinat in doua, 50/50. Aceasta dezbinare egala nu permite sa faci miscari politice serioase. Fiecare miscare devine periculoasa, din cauza unei opozitii puternice care se instaureaza la Chisinau, o opozitie numeroasa care cheama poporul alaturi de Rusia.

PLDM, PD si PL trebuie sa negocieze acum o guvernare buna pentru Moldova, poate chiar una tehnocrata. Este nevoie de actiuni concrete si de schimbat multe lucruri in Moldova. In prezent toti sunt suparati pe faptul ca nu s-a facut nimic timp de 5 ani. Acesta este si motivul pentru care rezultatul votului de duminica este unul rusinos. Daca se merge tot asa… peste un an am putea avea la Chisinau o guvernare rosie, pro-rusa, adusa la putere de guvernarea pro-europeana, prin greselile lor si prin proasta administrare a Moldovei.

Corneliu Gandrabur

You may also like

Comments are closed.

By