OPINIE: CIJ ( gala premiilor) CJI

bună. am fost ieri, prin pură coincidenţă şi mulţumită unui prieten bun, la un eveniment organizat de jurnalişti pentru jurnalişti, ceva organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care cândva era Centrul Independent de Jurnalism. tot un drac, ori aşa, ori altfel. era la teatrul naţional, ăsta care prieteneşte cu omul ăla de afaceri implicat în politică, ştiţi voi care teatru.

pentru a anticipa un pic evenimentele vă spun că cel mai bun ce  a fost acolo era masa de după şi peştele copt, dar ajungem şi la gastronomie, acum să trecem pe la jurnalişti.

nu erau tare mulţi în sală, aş spune chiar că erau destul de puţini. bine, hai să trecem la treabă, eu nu prea am încredere în jurnalişti şi nu prea cred în presa liberă, faza asta cu *presa liberă* şi *libertate presei* mi se pare un amestec de perje cu lapte, la ce bun libertate lor dacă nu’i duce capul să o folosească? mai ales că atunci când nu’i liber jurnalistul e mai interesant, atunci când luptă cu un sistem şi când fiecare literă îl poate priva de libertate, atunci când este cenzurat, atunci şi numai atunci poate scoate calitate, aşa cred eu, democraţia şi capitalismul sunt duşmanii jurnalismului de calitate, jurnaliştii nu sunt decât nişte mârţoage care trag carul politicienilor şi pormoveză băşina redactorului-şef. acum fiecare ţăran şi fiecare fufă de bordel face publicistică sau jurnalism, orice inapt şi mârlan devine jurnalist peste noapte, de aia avem jurnalism de cantitate şi cu o caligrafie oribilă, câte 7 greşeli în frază prin unele ziare poţi descoperi, de presa on-line tac, acolo’i groaznic, iar când văd câte una care lucrează la posturile de televiziune conduse de plahotniuc, sau de filat, sau de lucinschi şi vorbesc de independenţă şi de faptul că ei sunt absolut imparţiali şi liberi, vreau să mă apropii şi să’i fut un microfon în ciocul ei de coţofană, sau de mustăcios pervers. mai taie te rog din năzdrăvănii, harapule.

au dat premii ai lor pentru ai lor, n’am aflat cine cu cine şi pentru ce a concurat, n’am aflat de ce au luat şi de ce n’au luat, am văzut numai plicul şi prezentatorii care făceai bâlci şi selfie, asta cu selfie m’a dat gata, să te caci pe tine de râs nu alta, selfie, băi da mari dobitoci trebuie să mai fiţi ca să introduceţi aşa un fleac în scenariu, un fel de : hai să’i fur ideea elenei de la oscar, că avem şi noi staruri starlete! mai bine aţi fi atenţi la caligrafie şi pronunţie, decât la telefoane şi aplicaţii.

eu sunt un pic naiv şi chiar credeam că jurnaliştii stau bine la capitolul cuvinte şi discursuri, aşteptam vreun monolog, nu numai pe Vasile Botnaru, care vorbeşte oricând şi oriunde, dar şi de la ceilalţi, care după ce ieşeau scuipau câteva propoziţii sterpe şi fugeau repejor cu mărul în straistă, nu v’am spus că premiu era un măr de bronz şi o diplomă.  nu puteţi şi voi vorbi un pic? la comentat pe facebook şi la lins buca politicienilor şi interpreţilor de muzică uşoară sunteţi maeştri, dar la grăit ceva la temă nu prea, jalnică imagine doamnelor şi domnilor, jalnică!

toţi fac jurnalism, toată muligambia face sau jurnalism, sau drept, sau PR, am impresia că astea sunt meseriile la care nu prea ai nevoie de creier, e de ajuns să ai gură şi o limbă care să mişte binişor omuleţul. nu vreau să par un intolerant, deşi aşa vă par, mai fac şi eu greşeli, că e omenesc, dar eu n’am studii în jurnalism, sunt un blogger prăpădit, dar uneori citesc nişte articole şi’mi dau seama că’s genial, sunt mai bun decât mulţi jurnalişti care au câte 20 de ani în spate, nu spun asta ca să mă laud, spun asta să vă fie vouă ruşine bre.  au ajuns să vă bată nişte rahaţi de bloggeri, în timp ce voi plătiţi contracte ca să învăţaţi să scriţi greşit pentru cineva care nu merită nici glodul de sub unghie.

Dara a cântat numai două cântece, asta nu pot nici să o înţeleg, nici să o iert. a adus atâta tehnică şi a cântat două piese, nici  măcar cele mai bune pe care le are ea, de ce?

cele mai bune din televiziune sunt Natalia Morari şi Speranţa Stati, voi serios sunteţi centru pentru jurnalism independent? două tipe care’s legate şi dorm într’un pat cu politicieni, nici măcar cei mai interesanţi politicieni, două tipe care vorbesc de jurnalism independent când sunt văzute şi acuzate de tot ce vrei numai nu de imparţialitate, voi asta serios? sau premiul pentru debut dat unui tip trecut de 50, care are câteva decenii în jurnalism, voi asta serios? blea.

au mai fost acolo câteva premii, nu mai vorbesc de asta că nu’i deloc relevant, nimic estraordinar şi senzanţional şi vezi mai jos n’a fost, a fost banal şi uşor de ghicit tot acolo, chiar şi pentru mine care nu’s nici jurnalist, nici independent, nici central.

apropo vouă nu vă este rușine așa la obraz să vorbiți de verticalitate și jurnalism serios după ce ați trecut de la NIT la TV7 și de la Moldova 1 la JurnalTV, sau de la AltTV la Prime și tot așa? serios, chiar nu vă roade așa oleacă? sau după ce ați scris pentru Roșca și acum scrieți pentru Leancă, nu vă este rușine să lăudați pe Renato și pe urmă să scriți despre Dodon în VIP?

banii fac tot și banii tot vor face.

mâncarea a fost gustoasă şi oscee îi bravo că a plătit masa şi bătura tot. peştele era bravo.

vă doresc verticalitate şi pace.

PARAZITUL PROLETAR

You may also like

Comments are closed.

By