NIMIC SFÂNT! FĂRĂ PROBE judecătorii i-au prelungit cu 30 de zile arestul activistului „PATRIA”

tipovici

Deşi procurorii nu au prezentat nici până în prezent probe ce ar demonstra vina lui Ţipovici, judecătorii, controlaţi de Plahotniuc, i-au prelungit mandatul de arest activistului şi prietenului lui Renato Usatîi.фото 2

Sărbătoarea Crăciunului şi faptul că este zi de odihnă nu i-a împiedicat pe judecători să anunţe pentru astăzi examinarea cauzei activistului „PATRIA” Nicolai Ţipovici, chiar dacă era planificată pentru data de 29 decembrie. Mai mult, avocatul lui Nicolai Ţipovici a fost informat despre acest fapt cu 45 de minute înainte de începerea şedinţei de judecată.

„ Familia mă aşteaptă acasă de sărbători, este vorba despre soţia mea şi cei doi copii, iar Dvs. vreţi să îmi prelungiţi mandatul de arest, mai ales că nu sunt sigur ca nu va mai fi prelungit ulterior. Mă aflu după gratii doar pentru că cineva vrea să îşi procure o casă nou. Nu sunt vinovat, sper că mi se va face dreptate. În caz contrar nu mai există nimic sfânt în ţara asta”. – a declarat Nicolai Ţipovici în cadrul şedinţei de judecată”.

Judecătoarea de instrucţie Elena Carpenco nu a ţinut cont de faptul că procurorul nu a prezentat nicio probă care ar demonstra vinovăţia lui Nicolai Ţipovici şi a admis demersul procurorului de prelungire a mandatului de arest pentru încă 30 de zile activistului „PATRIA”.

Avocatul Igor Şeremet a declarat după şedinţă că în procesul de examinare a cauzei au fost comise mai multe încălcări ale legislaţiei.

„Pentru mine este un paradox, din punct de vedere juridic, cum poate să se conducă instanţa de judecată de aceleaşi temeiuri invocate de procurori la 5 decembrie în mod identic şi să le aplice la prelungirea arestului. Cele două demersuri ale procurorului de pe 5 decembrie şi 24 decembrie sunt identice sută la sută. În al doilea rând, instanţa de judecată este obligată să ia în considerare dacă riscurile invocate iniţial au fost diminuate şi trebuie să argumenteze, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult , este obligată să conducă şi de faptul dacă a fost respectat termenul rezonabil la apreciere şi demonstrarea probelor care ar argumenta în ce măsură a fost diminuat riscul , ceea ce la fel nu s-a întâmplat.

În şedinţa de azi eu am făcut trimitere la 4 demersuri depuse de mine începând cu 3 decembrie, ca în termen de 15 zile procurorul să afle cine este administratorul acestui portal bumerang, cine este implicat in formulările acestor mesaje, însă acest termen a expirat iar procurorul nici până în prezent nu mi-a dat vreun răspuns şi asta este o încălcare a legislaţiei. Am depus astfel de sesizări şi la MAI şi la Centrul pentru documentare infracţiunilor informaţionale şi tot nu am primit nici un răspuns până în prezent.

Totodată am solicitat domnului Bunica sa desigileze bunurile ridicate la Ţipovici de acasă şi i-am spus: examinaţi şi expertizaţi procesoarele, telefoanele, Ipad-urile şi vedeţi dacă se găseşte astfel de discuţii în baza cărora este învinuit, iar domnul Bunica cu ochii în jos a spus că are vreun rezultat şi că nu reuşeşte etc., iar asta a contravine termenului rezonabil. Ţipovici a spus şi azi, în mod repetat, că este cointeresat să conlucreze cu procuratura pentru a-şi demonstra nevinovăţia, dar cu regret nu este auzit nici de procurori nici de judecători.” – a declarat avocatul Igor Şeremet.

În pofida faptului că Ţipovici şi avocatul său şi-au manifestat interesul de a stabili adevărul, procurorul Ion Bunica susţine în continuare că există riscul ca activistul „PATRIA” să părăsească ţara pentru a se eschiva de la urmărirea penală.

«Temeiurile astăzi sunt acelaşi care au fost prezentate şi la aplicarea arestului preventiv, ca ar putea să se eschiveze de la urmărirea penală, că ar putea să părăsească ţara, să influenţeze martorii şi complicii în detrimentul caracterului obiectiv al efectuării urmăririi penale. A fost dispusă efectuarea expertizei, dar nu este încă finalizată.” a declarat procurorul Ion Bunica.

Amintim că activistul „PATRIA” Nicolai Ţipovici a fost reţinut pe 2 decembrie în cadrul campaniei de intimidare a partidului „PATRIA” demarată de autorităţi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie în scopul reprimării opoziţiei.

You may also like

Comments are closed.

By