Negocieri aproape BLOCATE! Au apărut primele tensiuni dupa ce GHIMPU a cerut funcția de președinte al țării

ghimpu

Negocierile dintre PLDM, PL și PD sunt aproape blocate dupa ce liderul PL, Mihai Ghimpu le-a transmis partenerilor de discuții că, în cazul în care PLDM și PD opteaza pentru funcțiile de premier și presedinte al Parlamentului, PL cere funcția de președinte al țării.

Surse credibile din anturajul negociatorilor‎ afirmă că PLDM și PDM nu sunt de acord cu varianta propusă de Ghimpu. Cele două partide consideră că funcția de președinte nu trebuie partajată politic, iar la finalul mandatului actualului președinte, urmează să fie identificată o candidatură de compromis, care să fie acceptată inclusiv de PCRM, fără voturile căruia nu există majoritatea suficientă. În aceasta situație, PL-ului ar urma să-i revină în schimb mai multe instituții, dar și susținerea coaliției pentru candidatul desemnat la funcția de primar al Chișinăului.

În situația actuală, negocierile continuă cu etapele tehnice, însa acestea nu pot avansa pâna în momentul în care nu este pus la punct subiectul primelor funcții în stat și riscă să intre în blocaj.

Amintim că lunea trecută, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a ridicat puţin cortina negocierilor la postul ProTV. El a declarat atunci că „din coaliţia de guvernare fac parte trei partide, care trebuie să rezolve toate problemele”.

„În conducerea ţării sunt trei funcţii – Preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi Prim-ministru. Înseamnă că acestea trebuie partajate între cele trei partide. Dacă partidul care a acumulat cele mai multe mandate în coaliţie a ales funcţia de Prim-ministru, celelalte două partide au dreptul să pretindă la postul de preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte al ţării”, a spus Ghimpu.

P.S. Reamintim că și la formarea Coaliției din 2013, PL a ramas în afara jocului din cauza unor pretenții înaintate de Mihai Ghimpu.

You may also like

Comments are closed.

By