Moscova SE DISCULPĂ: Voia să deschidă mai multe secţii de votare pentru moldoveni

alegeri 33

Moscova era gata să deschidă mai multe secţii de votare pentru a le permite cetăţenilor moldoveni aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse să voteze în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie. Declarația aparține ministrului adjunct de externe rus Grigori Karasin.

”Federaţia Rusă era dispusă să deschidă cât de multe secţii de votare ar fi fost necesare pentru a le permite rezidenţilor moldoveni să îşi exercite dreptul la vot. Ţinând cont de faptul că, potrivit unor informaţii, poate incomplete, există circa 700.000 de rezidenţi moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse, eram gata să deschidem în jur de douăzeci până la treizeci de birouri de votare în diferite oraşe şi regiuni”, a explicat Karasin, citat de RIA Novosti.

Oficialul rus a dat de înțeles că de vină pentru reducerea numărului de secții de votare sunt autoritățile din Republica Moldova. ”Decizia finală în acest caz este luată de guvernul ţării unde au loc alegerile. Chișinăul a numit cifra cinci, respectiv cinci secții au fost deschise și, din câte înțeleg, votarea a avut loc, în general, destul de intens. Federația Rusă a făcut tot posibilul, în corespundere cu drepturile internaționale existente, pentru ca oamenii să voteze”, a adăugat responsabilul rus.

Autorităţile din Republica Moldova au intenţionat iniţial să deschidă 15 secţii de votare în Rusia, însă doar 5 au fost în cele din urmă puse în funcţiune. Pe teritoriul Republicii Moldova, aproape 2.000 de secţii de votare au fost deschise pentru acest scrutin parlamentar, iar alte 95 au operat în străinătate.

Menționăm că după procesarea a 87.90 % din procesele verbale favoritul moldovenilor este Partidul Socialiștilor, obținând – 21.57%, urmat de PLDM –  cu 19.32%, iar pe locul III se situează PCRM –  17.82%. Acestea sunt urmate de PD -15.75%, PL – 9.43% și PCR – 4.99%.

You may also like

Comments are closed.

By