Ministrul Natalia Gherman a preluat Președinția Consiliului Ministerial al OCEMN

ghermanViceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, va îndeplini, în prima jumătate a anului 2015, funcţia de Preşedinte în Exerciţiu al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) şi, în context, va prezida reuniunile Consiliului de Miniştri ai OCEMN. Republica Moldova a preluat Preşedinţia OCEMN în cadrul celei de-a 31-a reuniune a Consiliului Ministerial, care a avut astăzi, 12 decembrie 2014, la Salonic, Grecia.

În timpul  reuniunii, miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre OCEMN au examinat aspecte ale activității organizaţiei, în special realizările obținute pe parcursul Președinției Greciei (1 iulie – 31 decembrie 2014), și s-au pronunțat asupra necesității elaborării unor proiecte concrete de dezvoltare în sfera socio-economică și de infrastructură, care vor facilita interacțiunea între statele din regiunea Mării Negre, dar și cu cele din Uniunea Europeană.

În discursul său, ministrul Natalia Gherman a menționat că Republica Moldova, în calitate de stat fondator al Organizației, va continua să susțină toate activităţile sau inițiativele care va avea drept scop îmbunătăţirea dialogului regional în beneficiul tuturor statelor din regiunea Mării Negre.

În aceeaşi ordine de idei, oficialul moldovean a prezentat obiectivele prioritare ale ţării noastre pentru viitorul mandat de Președinte în Exercițiu în cadrul OCEMN, menţionând, în particular, domeniul economic, transporturilor, sănătății și turismului. De asemenea, o atenţie deosebită va fi acordată consolidării interacţiunii dintre OCEMN şi Uniunea Europeană.

La finele reuniunii, ministrul Natalia Gherman a susţinut o conferinţă de presă cu omologul grec, Evangelos Venizelos, în cadrul căreia a făcut referire atât la obiectivele Preşedinţiei Republicii Moldova în cadrul organizaţiei, cât şi la situaţia post-electorală şi necesitatea continuării reformelor proeuropene în ţara noastră.

În marja reuniunii, ministrul Natalia Gherman a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de relațiile bilaterale dintre cele două țări şi modalităţile de impulsionare a acestora. Şefa diplomaţiei de la Chişinău l-a invitat pe omologul său să efectueze o vizită în Republica Moldova la începutul anului 2015.

 

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

You may also like

Comments are closed.

By