Ministerul de Externe despre ieșirea/intrarea moldovenilor pe teritoriul Federației Ruse: este o CONFUZIE

Immigration control
Ministerul de Externe califică drept o confuzie decizia Serviciului Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse prin care a fost modificat mecanismul de ieşire/intrare în Rusia a moldovenilor care au depăşit termenul de aflare pe teritoriul statului respectiv. Subiectul a fost pus în discuție în cadrul consultărilor moldo-ruse în domeniul consular care au avut loc la Chișinău.

”Delegaţia moldovenească a atras atenţia că o asemenea decizie a creat doar confuzie şi nu a contribuit în niciun fel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii moldoveni aflaţi temporar în Federaţia Rusă. Nici de această dată partea rusă nu a fost în stare să prezinte baza legală pentru această decizie”, se spune într-un comunicat al MAEIE.

Menționăm că Duma de Stat a adoptat în lectura a treia legea cu privire la regimul de ședere pe teritoriul țării. Conform documentului, cetățenii străini, aflați pe care vor încălca regimul de ședere în Rusia vor avea interdicție de 10 ani pentru intrarea în țară.

Totodată, amintim că începînd cu 1 ianuarie 2015, toți migranții din Rusia vor fi obligați să își achiziționeze polița de asigurare medicală, să dețină un certificat medical, eliberat de o instituție medicală abilitată, și un certificat ce atestă cunoaștere limbii ruse, istoriei Rusiei şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse. Migranții moldoveni care își vor cumpăra patenta pentru un an de zile, vor putea să și-o prelungească fără a se deplasa în afara Rusiei.

Potrivit președintelui Congresului diasporelor moldovenești, Alexandr Kalinin, de la 1 ianuarie 2015, patenta, în regiunea Moscovei, la o persoana fizică, ori juridică, va costa lunar 4000 de ruble (1280 lei), iar în orașul Moscova – 5000 de ruble (1600 lei). Astfel, anual patenta de muncă va costa 48.000 de ruble rusești, polița de asigurare medicală – 1600 de ruble, iar certificatul medical și cel de cunoaștere a limbii și istorie ruse – 5 mii de ruble, suma finală pentru perfectarea actelor, constituind 59.600 de ruble ruseși (19 mii de lei).

Pînă la finele acestui an, patenta de muncă la persoanele fizice, va fi emisă doar cu o condiție, comisionul lunar să constituie 1216 de ruble, iar obținerea certificatelor nu este obligatorie. În acest caz procedura de legalizare va costa 14.592 de ruble (4.669 de lei), cu 45.000 de ruble mai puțin decât începînd cu anul 2015, a menționat Kalinin.

You may also like

Comments are closed.

By