Leancă a discutat la Bruxelles despre extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău

Prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, a discutat ieri-seara, la Bruxelles, cu Maroš Šefčovič, Comisar European pentru Uniune Energetică, despre măsurile întreprinse de către autorităţile de la Chişinău în vederea diversificării resurselor energetice.

Iurie Leancă a menţionat că unul dintre principalele obiective ale politicii promovate de Guvern este conectarea la piaţa energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluţii pentru consolidarea securităţii energetice a statului.

leanca
În context, a fost abordat şi subiectul gazoductului Iaşi-Ungheni – proiect care necesită continuitate şi eforturi adiţionale, pentru ca să facă posibilă diversificarea pieţei energetice a ţării. Premierul în exerciţiu a lansat un apel de susţinere pentru valorificarea, începând cu anul 2017, a capacităţii depline a conductei, şi anume, extinderea gazoductului către Chişinău.

Totodată, Iurie Leancă şi-a manifestat interesul faţă de iniţiativa Uniunii Europene de a crea un Grup de lucru la nivel înalt privind interconectarea pieţelor europene de energie şi diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. În ceea ce ţine de consolidarea infrastructurii de energie electrică, Prim-ministrul în exerciţiu a subliniat că autorităţile de la Chişinău analizează posibilitatea conectării Republicii Moldova la piaţa UE, prin România. Astfel, în ianuarie 2015, se preconizează semnarea unui Memorandum cu partea română, prin care să se confirme priorităţile de interconectare atât pentru reţelele de gaze, cât şi pentru cele de electricitate.

La rândul sau, Comisarul Maroš Šefčovič, a declarat că Uniunea Energetică nu se limitează la frontierele Uniunii Europene şi că infrastructura energetică europeană va ajunge şi în Republica Moldova.
leanca2
Premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles. El a avut întrevederi separate cu mai mulţi comisari europeni, cu noul Preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, şi a participat la Summitul Partidului Popular European.

You may also like

Comments are closed.

By