Leancă cu FBI, Filat cu banii din BEM! RĂZBOI pe viaţă şi pe moarte!

Leancă cu FBI, Filat cu banii din BEM! RĂZBOI pe viaţă şi pe moarte!

1 Vote

PLDM Filat-LeancaDe mai multe zile prin anumite cercuri circulă informatia că mai mulţi anchetatori americani, dar si reprezentanţi specializaţi în fraude bancare ai FMI şi Băncii Mondiale mişună prin Chişinău. Aceştia scotocesc peste tot, de la o instituţie la alta, pentru a se lămuri ce s-a întâmplat la BEM. De fapt nu ce s-a întâmplat, asta deja cunoaşte toată lumea, ci proporţiile jafului şi în ce măsură Moldova mai poate fi susţinută financiar în timp ce politicienii de rang înalt de la Chişinău fură ca-n codru.

Ancheta internaţională a fost solicitată de premierul Iurie Leancă, fapt anunţat chiar de el. Ăsta e un semnal foarte grav legat de instituţiile din Moldova, în care nici măcar primul ministru nu mai are incredere. De ce nu are incredere? În primul rând pentru că în cazul Băncii de Economii şeful clanului mafiot care a atacat instituţia este colegul său de partid, Vlad Filat, care dispune acum de suficienţi bani ca să îngroape orice anchetă făcută de instituţiile locale. Mai ales în condiţiile unui pact de neagresiune pe care-l are încheiat cu partenerul său Vlad Plahotniuc, împreună cu care acesta controlează toate instituţiile de drept din Moldova.

De ce a cerut Leancă investigaţie internaţională? De unde atâta curaj? Pentru că el ştie cel mai bine, în calitate de şef al Guvernului, în ce dezastru este BEM şi care vor fi efectele imediate ale acestui jaf. Dacă nu se intervine rapid va răspunde şi el ca prim-ministru, dacă nu chiar în primul rând el, care era obligat să ia atitudine când a descoperit câţi bani s-au furat din această bancă. În toamă Filat a avut o întâlnire cu Tapiola si Moser, care l-au luat la întrebări vis-a-vis de BEM. Filat le-a raspusns: “De ce mă întrebaţi pe minie? Eu nu deţin nicio functie. Întrebaţi-l pe Leancă! Să se clarifice el, că el e premier!” Cei doi i-au transmis acest mesaj lui Leancă, acesta înţelegând într-un târziu că trebuie să acţioneze dacă nu vrea să fie făcut chiar el ţap ispăşitor. Deci, Leancă nu are altă soluţie decât să meargă înainte, chiar şi cu riscul de a fi dat la o parte de Filat.

Lucru care se şi întâmplă. Filat nu stă degeaba. Când a auzit că anchetatorii FBI se plimbă nestingheriţi prin instituţiile din Chişinau, el a intrat în panică şi a început să caute soluţii pentru înlăturarea lui Leancă. În primul rând pentru că înlăturarea “bunului său prieten” înseamnă blocarea anchetei la BEM şi preluarea din nou a controlului de către “Şăfu’”. Mai pe scurt, Filat îi pregăteşte lui Leancă două scheme, în speranţa ca măcar una să-i iasă:

1. Convinge şefii de filiale raionale să-l propună pe el candidat la şefia Parlamentului;

2. PLDM îşi menţine angajamentul de a opta pentru guvern în negocieri, dar în ultimul moment propune un alt candidat la functia de prim-ministru, unul de care Filat să fie sigur că va face “ce trebuie” cu cazul BEM, adică va îngropa ancheta, iar el va rămâne cu milioanele.

TitanCeea ce nu înţelege Vlad Filat şi gaşca lui este că lucrurile s-au mai schimbat în PLDM şi sunt mulţi lideri raionali care tac deocamdată, însă în faţa unui vot în Consiliul Politic al partidului s-ar putea să-l trimită pe tuşă, sau chiar direct pe drumul spre puşcărie. Filat joacă acum poate cel mai periculos joc al vieţii sale politice. Dacă pierde în încercarea de a-l da la o parte pe Leancă, e terminat. De aceea trebuie să ne aşteptăm la tensiuni uriaşe în interiorul PLDM în următoarele zile. Atunci când planul lui Filat va începe să fie pus în aplicare lucrurile se vor agita. Surprizele ar putea veni inclusiv de la oamenii puşi de Leancă pe lista de deputaţi, cam 10 la număr, la care banii lui Filat ar putea să nu meargă.

Pentru alegători, pentru societatea civilă, pentru partenerii externi şi pentru jurnalişti va fi foarte inter‎sant să vadă cum va explica Vlad Filat că s-a folosit în modul ăsta de Leancă. Va spune că aşa au vrut şefii de filiale? Cine, Vitalie Rotaru si alţii ca el? Abia aştept să văd, în numele căror principii şi valori şi-a bătut joc din nou Vlad Filat de întreaga ţară şi statele partenere.

Vă amintiţi ce spunea Vlad Filat înainte de alegeri, când presa scria că intenţionează să-l păcălească pe Leancă şi se va folosi doar de imaginea lui, dar nu-i va permite să mai fie premier? Ne spunea plin de aroganţă că astea sunt zvonuri şi minciuni ale oponenţilor politici. Să vedem ce va spune acum, când aceste “zvonuri” se vor dovedi a fi adevarate, iar alegătorii păcăliţi ai PLDM nu m-aş mira să se adune în faţa vilei lui de ‎două milioane de euro şi să-i ceară explicaţii.

Noi privim cu speranţă spre negocierile lor regizate, unde câţiva experţi se întâlnesc ca pe scenă, ca să ne ţină noua mintea ocupată. În realitate însă în spatele scenei jocurile sunt făcute de cu totul alte persoane, pregătindu-se o luptă nebună a lui Vlad Filat pentru înlăturarea lui Leancă.

Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By