Leancă ar putea să-i dea lovitura fatală lui Filat! A cerut investigații internaționale pentru ABUZ DE PUTERE la BEM (VIDEO)

sursa: ipn.md
Sistemul bancar din Moldova este destul de slab, destul de vulnerabil, iar acum, odată cu preluarea de către stat a BEM, este nevoie de făcut ordine. Declarația aparține prim-ministrului Iurie Leancă și a fost făcută pentru Moldova 1. Totodată, Iurie Leancă a menționat că a dispus deja efectuarea unor investigații în sistemul bancar din țară.

”Este limpede, așa cum spuneam la început, că sistemul nostru bancar este destul de slab, destul de vulnerabil. Iar cauzele acestei vulnerabilităţi trebuie căutate la noi, în R. Moldova, în deciziile luate sau poate care nu au fost luate la timp de instituţiile abilitate în acest sens, poate din management fraudulos sau defectuos în unele bănci”, a declarat premierul.

În context, Iurie Leancă a menționat că, în momentul în care Banca Națională a preluat administrarea directă a BEM, se impune o verificare minuțioasă a situației din Banca de Economii.

”Pe acest motiv, am dispus o investigație cu angajarea unor companii internaţionale cu credibilitatea necesară, dar și cu competența necesară,  pentru a evalua exact care este situația în sistemul bancar și, în mod special, la BEM și a vedea dacă au fost comise astfel de scheme frauduloase sau a fost vorba de management incorect, sau de abuz de putere. Totodată, am solicitat partenerilor noștri americani şi europeni să ne sprijine activ acum în investigarea acestor soluții și în cazul în care se va descoperi că, într-adevăr, astfel de scheme au avut loc sau a fost vorba de un management incorect sau fraudulos, atunci cei care s-au făcut vinovați de așa ceva să fie trași la răspundere”, a spus Leancă.

Mai mult, prim-ministrul a afirmat că a dat dispoziție foarte clară instituţiilor de drept din R.Moldova să investigheze și ele tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă în sistemul bancar și, la fel, în cazul în care se va stabili că cineva premeditat a prejudiciat interesele băncilor, statului, cetățenilor să fie tras la răspundere.

Realitatea.md amintește că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului, în urma unei decizii a Curţii Supreme de Justiţie, cu privire la anularea majorării capitalului social al BEM, din toamna anului 2013. Astfel, statul a preluat controlul asupra pachetului majoritar de acţiuni de 56,13%. Totodată, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a declarat că, după ce statul a intrat în posesia pachetului majoritar de acţiuni de la Banca de Economii şi a instituit o administrare specială, Banca Naţională a Moldovei iniţiază verificări ample în ceea ce priveşte activitatea BEM din ultimul an.

 

You may also like

Comments are closed.

By