Le dăm Ordinul Republicii ? Doi polițiști de patrulare din Bălți au refuzat mita de 3 000 de lei

politie_patrula_igp_gov_md

Știrile despre faptul că un polițist refuză să ia mită ajung în toate buletinele de știri și sunt văzute de obicei ca evenimente ieșite din comun, întărind astfel convingerea celor care le privesc sau le citesc că, în mod normal, nu se întâmplă așa.

Trăim într-o societată coruptă, condusă de corupți, iar cei care vor să ajungă la putere, în tot felul de funcții, să ocupe posturi de judecători, polițiști, tot asta și doar asta visează zi și noapte – să devină și ei corupți.

Nu zic ba, există și excepții. Excepții care apar în știri cu titluri de genul: Doi polițiști de patrulare din Bălți au refuzat mita de 3 000 de lei. Acum, după ce ați citit aceste rânduri, vă invit să citiți și știrea propriu-zisă și să răspundeți singuri, pentru voi, la întrebarea: într-o țară normală, europeană, asemenea situație ar deveni subiect de bravadă, sau ar rămâne doar sub formă de cifre în statistica polițienească ? Într-o societate normală ar trebui să șocheze nu faptul că polițiștii au refuzat mita, ci faptul că cineva a încercat să-i mituiască.

La 7 decembrie curent, în jurul orei 00:05, în timpul raziilor de prevenire și contracarare a încălcărilor Regulamentului Circulației Rutiere, inspectorii de patrulare din Bălți au observat pe str. Ștefan cel Mare un automobil „BMW 730” condus inadecvat. Fiind stopat pentru verificări, șoferul de 25 de ani, originar din Bălți, a prezentat certificatul de înmatriculare al mașinii sale cu semne vizibile de falsificare.

Potrivit polițiștilor de patrulare, bărbatul vorbea incoerent și avea o reacție întîrziată la tot ce se petrecea în jur, având comportamentul specific unei persoane în stare de ebrietate narcotică. Fiind condus la Dispensarul Narcologic din localitate, pentru efectuarea expertizei medicale, individul a refuzat orice examinare medicală.

În ziua următoare, șoferul respectiv a încercat să ofere mită angajaților INP în sumă de 3 000 de lei, pentru a nu fi atras la răspundere și pentru a nimici actele false.

Inspectorii de patrulare au anunțat imediat despre faptul, că o persoană încearcă să-i corupă, grupa operativă a Inspectoratului de Poliție Bălți reținând, în flagrant, șoferul cu pricina, în timp ce transmitea suma de bani oamenilor legii.

Pe numele acestuia a fost intentat un dosar penal. Conform prevederilor art.325 din Codul Penal al Republicii Moldova „Coruperea activă”, șoferul riscă închisoare de pînă la 6 ani cu amendă în mărime de până la 80 000 de lei. Potrivit art.264.1., al.3 din Codul Penal al Republicii Moldova „Refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical ”, bărbatul mai riscă o amendă în mărime de până la 13 000 de lei cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.

Totodată, în cazul în care expertiza va stabili, că certificatul de înmatriculare al mașinii este fals, șoferul riscă să fie sancționat și pentru acest fapt. De menționat, că anterior bărbatul a mai fost certat cu legea pentru acțiuni similare.

Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă cetățenii să respecte Legea și să-și asume responsabilitatea pentru toate încălcările comise, fără a încerca să implice polițiștii în acte ilegale; iar cei care dețin informații despre un act de corupție, să telefoneze la numărul scurt 1520.

11 decembrie 2014

(poza simbol)
Gabriel Călin,
pentru Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By