Două bănci au acumnulat jumătate din totalul profitului pe sistem

Build bank

Băncile moldovenești au înregistrat un profit cumulat de 1,049 miliarde de lei, cu circa 10 mil. de lei mai mult în 11 luni din 2014 față de perioada similară a anului precedent. Majorarea profitului s-a datorat majorării activelor cu 24,5 mil. de lei, la 97,305 miliarde de lei.

În fruntea băncilor cu cel mai mare profit este Agroindbank cu 376,2 mil. de lei, Moldindconbank – 364,9 mil. de lei și Victoriabank cu 203,3 mil. de lei. Clasamentul profitabilității este urmat de Mobiasbanca Groupe Societe Generale – 95 mil. de lei, Unibank – 43,4 mil. de lei și Energbank – 34,4 mil. de lei.

După cum relevă datele BNM, veniturile din dobânzi sunt principala sursă pentru băncile moldovenești, care la sfârșitul lunii septembrie au constituit 5 miliarde de lei, iar veniturile din taxe și comisioane au însumat 1 miliard. de lei. Din cele in 14 bănci comerciale din Republica Moldova, una singură a înregistrat un rezultat financiar negativ. Este vorba de Eximbank Banca (-154,3) mil. de lei).

La Banca de Economii și Banca Socială care sunt suspectate de BNM de tranzacții dubioase, profitul a constituit 1,6 mil. de lei și respectiv 10,1 mil. de lei.

BNM susținea într-o notă informativă că evoluţia indicatorilor sectorului bancar din luna noiembrie 2014 a fost puternic distorsionată de unele tranzacţii în proporţii deosebit de mari la Banca de Economii Banca Socială şi Unibank.

You may also like

Comments are closed.

By