De frica creşterii cursului, moldovenii au pus valuta la ciorap!?

a

Gradul de acoperire a cererii nete de valută străină, în noiembrie, din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a constituit 33.9 la sută comparativ cu 98.3 la sută înregistrat în luna octombrie 2014, potrivit informaţiilor Băncii Naţionale a Moldovei.

Datele băncii relevă că în luna noiembrie cererea de valută străină din partea persoanelor juridice a crescut cu 49.6 la sută în detrimentul ofertei nete de valută străină de la persoanele fizice, care s-a redus cu 48.5 la sută. Or, pentru a acoperi cererea de valută din partea agenţilor economici, banca centrală a intervenit cu vânzări de valută de 111.27 mil. dolari SUA. În aceste condiții, banca centrală spune că cursul mediu de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA s-a depreciat cu 1.9 la sută comparativ cu luna octombrie 2014.

Experţii economici explică reducerea vânzărilor de valută din partea persoanelor fizice ca urmare a deprecierii masive a leului moldovenesc faţă de dolar cu 20% şi euro cu 7%, de la începutul anului. Astfel, moldovenii preferând să-şi păstreze economiile în valută.

O altă cauză a reducerii vânzărilor de valută este reducerea remitenţelor din Rusia, ca urmare a prăbuşirii rublei ruseşti faţă de dolar şi euro.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că cele mai multe remitențe provin din Federația Rusă – 70%.  După volumul transferurilor Rusia este urmată de Italia – 9.3 la sută, din Israel – 6.3 la sută, din SUA – 4.8 la sută, din Franţa – 1.3 la sută.

You may also like

Comments are closed.

By