Cum am fost furați de 300 și ceva de milioane de USD

bani filat

Apropo, stii cum am fost furati de 300 si ceva de milioane de USD? Iti spun indata. Pentru inceput, ca sa intelegi, iti aduc la cunostinta ca BNM (Banca Nationala a Moldovei) nu poate emite nici un leu, daca nu are acoperire in dolari pentru el. Cu alte cuvinte, daca banca are 100 de dolari, poate emite de acesti dolari lei, la cursul zilei, daca mai primeste 100 – mai poate emite. Daca nu – nu.
Daca leii vin inapoi, BNM este obligata sa dea dolarii acumulati inapoi, iar leii respectivi primiti sa-i scoata din circuit, deoarece nu are acoperire in valuta pentru ei. Cam asa functioneaza BNM.
–-
Acuma, BNM a dat credite in lei moldovenesti in valoare de 3 miliarde de lei catre BEM, care, intre timp, a fost prihvatizata, dar asta doar temporar (iti explic mai jos de ce).

BEM-ul, la randul sau, a dat credite la niste firme fantome, care au shimbat repede leii in dolari prin alte banci, dolari care au fost luati de la BNM – cum ti-am aratat mai sus, daca bancile ii intorc inapoi leii, BNM este obligata sa le dea dolari inapoi bancilor. Asa e legea.

Dupa ce-au primit dolarii, bineinteles ca banii au fost scosi din tara, prin diferite banci, si dusi in off-shore, la loc de siguranta. Iar firmele, probabil au intrat in faliment, s-au au fost scrise pe persoane fictive – dar asta este alta poveste de frauda, sa nu ne abatem.

Rezultatul este urmatorul: BEM are datorii de 3 miliarde de lei la BNM (pe care nu le-a anulat nimeni) si este returnata inapoi la stat, pentru ca datoriile sa fie acoperite deja de catre stat, din banii publici, deoarece statul este actionar majoritar. Pe de o parte.

Pe de alta parte, BNM a ramas fara 300 de milioane de dolari, asta reprezentand cam 15% din toate rezervele pe care le are, deci foarte mult, de fapt.
Pentru ca economia tarii a ramas fara 3 miliarde de lei, acest deficit de lichiditati trebuie numaidecat implinit la loc cumva, ca sa nu ne intilnim cu probleme serioase macroeconomice din cauza deficitului de lichiditati din sistemul bancar. Dar cum sa-l umpli la loc, daca BNM nu poate (!) sa emita inapoi acei 3 miliarde de lei furati, pentru ca nu are dolari suficienti, dupa cum am aratat mai sus?!
Solutia este una – devalorizarea leului moldovenesc cu 15%, ca sa supinesti acolo, de unde ai luat. Devalorizand leul cu 10-15%, automat primesti 2-3 miliarde de lei in plus, din aer, cum ar veni. Iaca toata schema care explica si devalorizarea leului si fraudarea BNM si BEM.

Deci Filat ne-a fericit de trei ori – mai intai ne-a furat rezervele valutare, mai apoi ne-a bagat datoriile BEM-ului, care vor fi acoperite din bani publici, dupa care a mai si provocat devalorizarea leului cu 15%, care iarasi bate in buzunarul cetateanului de rand.

La multi ani! Craciun fericit!

Gheorghe Amariei

Preluat de la TRAIANUS 

You may also like

Comments are closed.

By