CULMEA TUPEULUI. Un producător german de cabluri din RM vrea credit de la stat

a

În şedinţa de astăzi a Guvernului, ministrul Economiei în exerciţiu, Andrian Candu a propus un proiect de hotărâre prin care solicită un credit de 10 mil. euro pentru o companie germană din subzona Economică Liberă de la Străşeni.

Candu a spus că cele 10 mil. euro care urmează să fie acordate companiei germane sunt alocate pe partea industrială din împrumutul Poloniei de 100 mil. euro acordat Republici Moldova. „Compania a fost selectată în baza unui concurs. Vorbim de o hală de producţie a unui investitor german care urmează să investească peste 25 mil. euro doar în echipament. Creditul este acordat pe o perioadă de 25 de ani la o dobândă de 0,6%, anual. Înţelegem şi cunoaştem şi îngrijorarea Ministerului Finanţelor că împrumutul acordat ar putea fi perceput ca un ajutor de stat”. Or, pentru a exclude speculaţiile unui ajutor de stat, Candu a precizat că pentru aplicarea hotărârii de Guvern, investitorul german urmează să-şi îndeplinească angajamentele asumate cu privire la crearea locurilor de muncă şi că va investi toţi banii în Republica Moldova.

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu s-a arătat deranjat de propunerea lui Candu replicându-i că va râde lumea de Moldova în condiţiile în care statul va oferi subsidii unui agent economic privat. „Dacă agentul economic mizează pe suportul statului de 10 mil euro, e problema agentului economic, care nu şi-a calculat corect business-ul. Dânsul a închiriat pentru 15 ani spaţiul comercial de la Străşeni, dar creditul e pentru 25 de ani. Dar dacă el va activa doar câţiva ani după care pleacă. Ce facem noi cu împrumutul” a întrebat ministrul Finaneţelor

Arapu a precizat că statul poate face un parteneriat cu respectivul agent economic, dar nicidecum să ofere subsidii. „Dânsul daca vrea credit să-l contracteze la condiţii de piaţă. Eu am propus acest lucru şi la agricultură. Or, asemenea condiţii de împrumut nu sunt specificate în acordul de credit cu Polonia”.

În primăvara anului curent, Polonia a acordat Republicii Moldova un împrumut de 100 mil. euro. Banii fiind destinaţi susţinerii proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar. Este vorba, în special, de sectorul de producere a legumelor, asigurarea cu tehnica de semănare şi plantare a răsadului şi de recoltare, pentru construcţia depozitelor de păstrare şi procesare post-recoltare.

You may also like

Comments are closed.

By