CINE TĂRĂGĂNEAZĂ NEGOCIERILE ? Va face sau nu parte PL-ul din coaliția de guvernare ?

ghimpu

Reieșind din știrile apărute în ultimul timp, analiștii politici din Republica Moldova fac prognoze tot mai sumbre în ceea ce privește formarea coaliției de guvernare. Deși au trecut deja 20 de zile de la alegeri, nu avem încă un tablou clar pe scena politică, pentru că cele trei componente care au declarat că sunt gata să formeze noua coaliție nu se pot înțelege deocamdată, iar negocierile au intrat în blocaj.

Potrivit unor informații apărute, cei care “fac nazuri” de data asta ar fi liberalii, care, dacă este să excludem postul de președinte, nu pot obține nici funcția de premier și nici cea de președinte a parlamentului. Deși declară că nu se țin neapărat de funcții aceștia, tărăgănează totuși negocierile.

Pe de altă parte nici pe interior, în unele partide, cum ar fi PLDM bunăoară, nu e totul decis, or în cadrul acestui partid există încă o luptă internă dintre două mari grupări – cea a lui Iurie Leancă și a lui Vlad Filat. Grupări care vor  ca anume liderul lor să fie înaintat de partid în funcție. Asta înseamnă că și PLDM-ului, care nu și-a rezolvat problemele pe intern, îi este convenabilă tărăgănarea.

PD-ul la rândul său, a ocupat poziția de contraatac, poziție cu care și-a obișnuit deja susținătorii – vor face mutările în dependență de ce soluții găsesc ceilalți, doar că ceilalți nu prea vin cu soluții și nici nu le vine bine să le ofere.

În ecuația negocierilor au fost introduși și comuniștii, asta pentru a apăsa asupra lui Mihai Ghimpu, ca el să decidă odată dacă vrea sau nu să guverneze fără a pretinde la funcția de Președinte al Țării.

Ghimpu strâmbă din nas și tace. PLDM-ul e gata  explodeze la următorul Consiliu Național Politic, iar PD-ului nu-i rămâne decât să aștepte care dintre ei cedează primul.

Cert este un singur lucru, cu Filat Președinte al Parlamentului sau Leancă Premier, cu o coaliție largă sau doar cu Ghimpu aliat – coaliția va exista , iar PD și PLDM vor fi parte ai acesteia. Cel puțin așa cred ei și există toate premisele necesare pentru ca încrederea lor să fie una fondată.

Vă propunem astfel dragi cititori să răspundeți la întrebarea:  Va face sau nu parte PL-ul din coaliția de guvernare ?

[socialpoll id=” 2239306″]

You may also like

Comments are closed.

By