BNM a majorat dobânda de politică monetară. Bancherii îşi FREACĂ PALMELE să scumpească creditele

a

Banca Naţională a Moldovei a majorat dobânda de politică monetară cu două puncte procentuale, la 6,5% anual. De asemenea, BNM  a majorat şi ratele dobânzii la creditele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 7.5 pînă la 9.5 la sută anual, la depozitele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 1.5 pînă la 3.5 la sută anual. Norma rezervelor minime obligatoirii a rămas neschimbată la 14 la sută din baza de calcul.

„Conduita politicii monetare este afectată în continuare de complexitatea balanţei riscurilor, cu accentuarea treptată a riscurilor proinflaţioniste. Probabilitatea tot mai mare a unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă – principalilor parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induce riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi a remiterilor populaţiei, ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare”, susţine Banca Naţională a Moldovei.

Banca centrală susţine că în contextul unei deprecieri a monedei naţionale, mai semnificative decît valoarea utilizată în anul 2012 la stabilirea tarifelor pentru serviciile reglementate, există un risc pronunţat ca acestea să fie revizuite în direcţia majorării în anul 2015. Faptul în cauză ar putea induce  creşterea suplimentară a aşteptărilor inflaţioniste, iarodată cu propagarea efectelor de runda a doua ale acestor ajustări de tarife există riscul de accelerare a inflaţiei în anul următor.

Accentuarea riscurilor proinflaţioniste cere o reacţie preventivă din partea politicii monetare. În condiţiile actuale este necesară înăsprirea graduală a politicii monetare, pentru a combate presiunile proinflaţioniste din partea preţurilor reglementate şi deprecierii monedei naţionale.

You may also like

Comments are closed.

By