Afaceri dubioase la MAI cu camerele de supraveghere (VIDEO)

supraveghere_video_

Instalarea camerelor video pe traseele din localitățile din Republica Moldova, inclusiv Chișinău, s-a dovedit a fi afacerea prosperă a unui grup de persoane, cu legături de afaceri între ele, originare din Bălţi. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, mai multe administraţii publice locale au organizat licitaţii de achiziţionare a camerelor video în raioane. Aproape exclusiv, câştigător al licitaţiilor a devenit același grup, menționat mai sus.

Administraţiile locale, care au dreptul de a instala şi gestiona camerele de supraveghere a traficului rutier din raioane, au semnat contracte de milioane cu o singură companie. Un off-shore care va primi, pe o perioadă determinată, jumătate din banii veniţi din amenzi.

Primele camere video pe străzi au fost instalate în Chişinău, fiind gestionate de către Centrul de monitorizare a traficului rutier. În urmă cu câteva săptămâni, fostul deputat comunist Alexandr Petkov declara că pentru întreţinerea camerelor statul împarte banii din amenzi cu o firmă privată. Dan Chiriţă, şef adjunct al Serviciului tehnologii informaţionale din cadrul MAI, respinge aceste afirmaţii, catalogându-le drept „speculaţii politice”. „Nu cunosc niciun caz de parteneriat public-privat în Chişinău, legat de monitorizarea traficului rutier, zonă aflată în gestiunea MAI. Toţi banii sunt donaţi de Guvernul Chinez şi sunt valorificaţi de Ministerul Finanţelor. Beneficiem de mentenanţă gratuită a Guvernului Chinez. MAI nu are camere în afara mun. Chişinău”.

Dacă în Chişinău camerele au fost oferite de Guvernul Chinez, în raioane au fost procurate din bugetele locale. Administraţiile publice locale susţin că sunt nevoite să atragă firme private din lipsă de bani, motivând că nu dispun de capacităţile necesare pentru a gestiona acest sistem.

Astfel, raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Sângerei, Străseni, Ocniţa, Cimişlia, Soroca, Criuleni şi Orhei au încheiat un contract de câte 6 milioane de lei cu firma Midland Engineering.

Midland Engineering SRL a fost înregistrată acum un an și este fondat de un off-shore înregistrat în Olanda, Dekka Holding B.V. Firma este administrată de Alexandr Diaciuc. Potrivit ZdG, familia Diaciuc mai controlează şi alte firme care au livrat sisteme de supraveghere pentru MAI, dar şi o companie care gestionează camerele de supraveghere din Bălţi.

La Bălţi administraţia a ales o altă firmă pentru gestionarea lor. Doar aparent, pentru că şi aici apar urmele familiei Diaciuc. Contractul a fost semnat acum un an, cu firma „Avtouragan” SRL, fondată şi administrată de Anatolie Mosorete, administratorul şi unul din proprietarii firmei Netsistem SRL, specializată în livrarea sistemelor de supraveghere.

„Avtouragan” este înregistrat într-un apartament din strada Hristo Botev 11/2, din Chişinău, care-i aparţine lui Corneliu Ţurcanu. Acesta a devenit cunoscut opiniei publice datorită unui dosar pierdut de R. Moldova la CEDO, dosarul „Oferta Plus”, în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de 2,5 milioane de euro. Numele său şi al soţiei sale, Liliana, a fost legat de preluarea dubioasă a 60 de imobile care aparţineau Combinatului de Produse Cerealiere (CPC) din Chişinău. La Cadastru, Ţurcanu mai figurează ca proprietar al unui apartament de pe strada Toma Ciorbă. La această adresă este înregistrată şi firma Financial Investment Group, ce aparţine soţiei lui Cornel Ţurcanu, Liliana, care a preluat, într-un mod dubios, peste 60 de imobile de la CPC. Anterior, ZdG a scris despre acest caz.

Anatolie Mosorete, cel care a administrat anterior firma „Avtouragan”, mai este şi administratorul Companiei Netsistem, împreună cu Alexei Diaciuc. Proprietarii acestei firme sunt Stela Diaciuc şi Anatolie Mosorete. Netsistem a vândut în martie 2014 către MAI complexe de supraveghere video şi fixare a încălcărilor din traficul rutier în valoare de aproximativ 1,8 mln. lei. Totodată, Serviciul Tehnologii Informaţionale al MAI a comandat acestei firme elaborarea studiului de fezabilitate privind oportunitatea implementării Sistemului Informaţional Automatizat de control al traficului în parteneriat public-privat. Pentru acest serviciu Netsistem a fost răsplătită cu aproximativ 300 de mii de lei. Netsistem mai figurează pe pagina de Achiziţii Publice cu un contract de peste 400 de mii de lei, pentru servicii de mentenanţă a utilajului, instalat pentru MAI. Contactat de ZdG, Corneliu Ţurcanu a negat că ar avea vreo legătură cu companiile care vor împărţi banii din amenzi. Anatolie Mosorete a declarat că se află peste hotare şi că va da o replică săptămâna viitoare. La „Avtouragan” persoanele responsabile lipseau, urmând să fie contacte după Anul Nou.

You may also like

Comments are closed.

By