VIDEO // Ce se întâmplă acum, în orașul Pripiat, de la Cernobîl

cernobil

În urma exploziei de la Centrala atomoelectrică de la Cernobîl, orașul Pripiat, aflat la numai 18 kilometri depărtare, a fost evacuat și a rămas pustiu de atunci și până în prezent. Și alte zone au fost evacuate atunci, dar acum, o parte dintre ele, sunt repopulate. Mai mult, unii oameni – bătrâni mai ales – au decis să rămână acolo unde au trăit toată viața, în ciuda pericolului cauzat de radioactivitatea ridicată.

Un nou filmuleț face furori pe internet, după ce deasupra orașului Pripiat din Ucraina s-au făcut filmări cu ajutorul dronelor. Ivit parcă dintr-un coșmar, orașul tăcut a fost înghițit de verdeață. Arbori înalți înghit clădirile, drumurile se pierd, șerpuite, printre rândurile de copaci care cresc spre cer, vrând parcă să evadeze în văzduh, pentru a scăpa.

Clădiri părăsite, școli, orfelinate,clinici și apartamente. O păpușă pe jumătate ruptă și ”mâncată” de timp, haine care se dezintegrează încet, mobilă mâncată de cari.

Tragedia a avut loc pe 26 aprilie 1986. Centrala atomoelectrică de la Cernobîl a explodat în urma unei defecțiuni. Norul de precipitaţii radioactive a ajuns din Ucraina până în vestul Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Zone mari din Belarus, Rusia şi Ucraina au fost contaminate, iar aproximativ 336.000 de persoane au fost evacuate.

Potrivit Wikipedia, raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticaţi în 2002.

sursa: libertatea.ro

You may also like

Comments are closed.

By