VALIDAT: Klaus Iohannis, noul preşedinte al României: Voi respecta Constituţia în litera şi spiritul ei

Romania's president elect Iohannis smiles during a news conference in Bucharest

Klaus Iohannis a primit, astăzi, actul de validare a rezultatului alegerilor din 16 noiembrie 2014. Astfel, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale a României, Klaus Iohannis este noul preşedinte al României.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis a adus mulțumiri celor care au votat în 2 şi 16 noiembrie și a declarat că va fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei.

”Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă şi iată românii prin votul lot au spus foarte clar: ”Stop şi de la capăt”. Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în fața electoratului cu afirmația: ”Vreau să reconectez președintele României la Constituție”. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Vizunea mea pe care am prezentat-o s-a întâlnit în mod fericit cu aşteptările românilor. Cred că președintele României, prin viziunile sale, trebuie să inspire națiunea română, iar prin comportamentul public să devină un etalon al societății române”, a spus Iohannis.

La ceremonia solemnă de validare a participat şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu care a salutat în cadrul discursului său validarea CCR a rezultatului alegerilor prezidențiale.

„Nu va fi ușor mandatul dumneavoastră. Vă voi transfera tot ceea ce știu, într-o perioadă de tranziție, care începe astăzi. Îmi aduc aminte că schimbul cu domnul Iliescu s-a făcut în 15 minute, am schimbat locatarul de la Cotroceni. Acum prin organizarea timpurie a alegerilor, avem posibilitatea unei perioade de tranziție în care fiecare consilier poate să transfere dosarele, eu însumi voi transfera dosarele importante către domnul Iohannis. Închei mulțumindu-vă pentru un lucru care ținea de o problemă personală.

Nu aș fi vrut ca la sfârșitul mandatului meu stânga să domine toate instituțiile statului. Scorul în alegeri arată că las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta sau de centru-dreapta. O să încep prin strânge mâinile dvs de la dreapta la stânga, ca să mă apropii simbolic de ușă”, a declarat Băsescu.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului. Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By