UPDATE // Urmărește LIVE: Semnarea Contractului de furnizare a gazelor în Republica Moldova pentru 2015

moldovagaz

UPDATE: Deși conferința la care urma să fie semnat contractul trebuia să înceapă la ora 11.00, aceasta se amână. Potrivit radiochisinau.md, din cauza ceții avionul cu reprezentanții Gazprom nu poate ateriza, deocamdată, pe aeroportul internațional Chișinău.

Documentele urmează a fi semnate de către Viceprim-ministrul, Andrian Candu, vicepreședintele Companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev, Rusia și Aleksandr Gusev, președintele Companiei Moldovagaz.

 

UPDATE:

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre Contractul de furnizare a gazului pentru Republica Moldova, termenii acestuia și prețul de achiziție a gazului. Ei s-au referit și la posibilitatea de a fi inițiate negocieri pentru un nou contract pe o durată de 3 – 5 ani. De asemenea, oficialii au abordat chestiuni legate de eventuale proiecte investiționale pe care compania Gazprom intenționează să le implementeze în țara noastră, în mod special în infrastructură și energie verde.

În cadrul întrunirii au fost semnate amendamentele privind prelungirea Contractului cu privire la condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru anul 2015 și prelungirea Contractului privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova pentru anul 2015.

„Astăzi s-a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazului, ceea ce însemnă că securitatea energetică a Republicii Moldova este în siguranță. Preţul de bază prevăzut este de aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este de asemenea o foarte mare realizare pentru echipa noastră de negociatori. Apreciez mult contribuția companiei Gazprom şi aduc sincere mulțumiri echipei de la Moldova-Gaz şi cea a Ministerului Economiei”, a declarat Andrian Candu.

S-au semnat două anexe la contractele de bază pentru furnizarea şi tranzitarea gazelor prin Moldova. Noi știm că are loc tranzitul și că gazul va ajunge la țările Balcanice. Preţurile au fost stabilite după condiţiile actuale ale pieţei produselor energetice”, a menționat  Aleksandr Medvedev.

„Vom fi categorici în procesul de discuții cu Agenția Națională pentru Reglementare Energetică ca această reducere să se simtă și în buzunarele oamenilor”, a mai adăugat Candu.

Amendamentele semnate extind termenii contractelor în vigoare până la 31 decembrie 2015 şi prevăd furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova în volumul total de 2 960 milioane m3, inclusiv 1 060 milioane m3 pentru consumatorii din partea dreaptă a râului Nistru şi tranzitarea gazelor naturale prin teritoriul republicii în volum de 18 610 milioane m3.

Condiţiile de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova şi tranzitul gazelor pe teritoriul republicii în anul 2015 vor rămâne neschimbate.

Precizăm prețul actual pentru gazul din Rusia este de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By