15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Rodion Rusnac: Uniunea Europeană pe urmele Uniunii Sovietice?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

UE

[dropcap1]U[/dropcap1]Uniunea Europeană reprezintă spațiul  civilizațional care este conceput de unii drept unica entitate suprastatală capabilă să asigure progresul și bunăstarea statelor din estul Europei. În concepția multora aderarea la UE este unica alternativă de moment, opozabilă altor proiecte.

Odată cu prăbușirea sistemului sovietic, UE a devenit subiectul principal al raporturilor politico-economice în Europa. Politicile de extindere au lărgit aria de activitatea a acestei uniuni  care a căpătat de-a lungul celor 2 decenii și jumătatea un caracter autoritar. Sub lozinca democrației, valorilor și principiilor se pun în aplicare aceleași metode și practici, împrumutate de la fostul imperiu.  Uniunea Europeană volens-nolens, dar a fost contaminată de ideologia totalitară. Sub aspect ideologic și administrativ, UE are la bază aceleași mecanisme care au fost supuse unor mutații și schimbări de ordin calitativ-inovațional în conformitate cu ultimele tendințe.

Astfel sovietele (instituțiile municipale, regionale, parlamentare) Uniunii Sovietice, au fost înlocuite cu consiliile democrației parlamentare care exercită funcțiile politico-administrative. Sediul central de la Moscova al URSS este echivalentul Bruxellului capitalei UE. Subminarea principiilor suveranității prin aplicarea formulei subsidiarității națiunilor mici în care națiunea privilegiată dispune de drepturi nelimitate este una din caracteristicile sistemului sovietic, preluată și de Uniunea Europeană

[dropcap2]I[/dropcap2]deologii Uniunii Sovietici au elaborat teorii de stat care trebuiau să distrugă identitatățile și națiunile conglomerate, care trebuiau să adopte o singură identitate, cea sovietică (homo sovieticus).  Bruxelles-ul vrea să absoarbă  la fel statele nationale, astfel încît ele să înceteze să existe ca entități separate. Prin politicile multiculturaliste, glabaliste se propagă intens ideea unui singur stat, națiune, identitate, crez. Dacă în perioada sovietică, ateismul a ajuns la nivel de știință și disciplină, religia fiind supusă unei masive persecutări, actualmente UE încearcă să se debaraseze și să sugrume conștiința religioasă a societății prin introducerea unor valori false, străine, amorale, menite să schimbe percepția omului cu referire la teoriile creaționiste.

Despre corupția în URSS se știe mult, la fel și despre birocratismul excesiv. UE nu sa detașat prea mult de URSS, datorită imensului aparat birocratic  în care funcționarii se bucură de facilități enorme, salarii imense, imunități și alte  garanții. Pe lîngă birocrație, UE este frămîntată de  corupție la scară largă, Comisia Europeană fiind principalul generator, atat de mult incat in primavara lui 1999 intreaga Comisie a fost nevoita sa-si dea demisia din cauza acuzatiilor de coruptie. Dupa asta, bineinteles, multi comisari si-au pastrat diverse posturi in UE iar starea lucrurilor nu a devenit una prea îmbucurătoare.

Politicile UE cu privire la represiuni au fost perfecționate considerabil, Gulagul sovietic însă a fost înlocuit cu ceea ce se numește ,,political corectness”. Când cineva doreşte să-şi exprime gândurile în termeni de rasă sau sex, ori pur si simplu dacă opiniile îi sunt diferite de cele oficiale, va fi ostracizat, iar valoarea celor expuse vor fi reduse la zero prin decizia majorității. Piesa cheie a rationamentului sofistic prin care Uniunea Europeana isi justifica existenta este pretentia ca ar reprezenta Europa, iar orice opozitie impotriva UE ar fi o opozitie impotriva Europei. Oricine se opune expansiunii puterilor UE este taxat drept “anti-european”, este o practică totalitară, după exemplul sovietic al  ,,dușmanului poporului” în care exista doar o singură opinie, neaderarea la ea ar fi însemnat catalogarea într-o listă neagră, sau excluderea din partid.

Uniunea Europeană capătă tot mai mult imaginea peiorativă a fostului Imperiu Sovietic. Politicile, insituțiile, mecanismele, au o conotație asemănătoare sistemului sovietic.

[dropcap2]Î[/dropcap2]n cele din urmă URSS a fost un stat expansionist, care nu a ezitat niciodată să-și manifeste potențialul militar în diferite conflicte militare, iar cînd a fost lipsit de capacitatea de a-și lărgi teritoriul și sfera de influiență, prăbușirea imperiului devenise o problemă de timp. Uniunea Europeană, de la fondare (1951, sub denumirea Comunităţii europene a cărbunelui şi oţelului ) și pînă în prezent s-a transformat într-un imperiu economic care în permanență a căutat să valorifice, exploareze, dar și să exploateze economic statele bogate în resurse și materii prime. Cînd acest proces (extindere) va fi stopat ( iar J. C.Junker a afirmat că în următorii 5 ani extinderea nu ava avea loc), UE va intra într-un proces de dezagregare politico-economică, pe fundalul unui imens val de euroscepticism care prinde tot mai mare teren în rîndul țările membre.

Rodion Rusnac

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img