Republica Moldova a marcat 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului

corman

Campionii drepturilor copilului din țara noastră au fost premiați, în seara zilei de ieri, în cadrul unei gale organizate de Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

 

La eveniment au participat Președintele Parlamentului Igor Corman, Vicepreședinta Legislativului Liliana Palihovici, ex-Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, Reprezentantul UNICEF în țara noastră, Nune Mangasaryan, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai societății civile, copii și părinți.

 

Cei opt premianți au fost selectați în cadrul unui concurs public organizat de UNICEF Moldova, în perioada iulie – septembrie 2014. Juriul a examinat peste 100 de candidați nominalizați. Premiul special al UNICEF a fost acordat directoarei liceului din satul Ștefănești, raionul Florești, Aurelia Bodiu, pentru promovarea incluziunii educaționale a copiilor cu nevoi speciale.

 

În mesajul adresat participanților la ceremonie, Igor Corman s-a referit la eforturile Parlamentului în perfecționarea cadrului legal în domeniul drepturilor copilului, menționând adoptarea unui șir de legi menite să le ofere mai multă protecție copiilor. Totodată, Igor Corman a subliniat necesitatea îmbunătățirii sistemului justiției pentru copii, îndemnând la conjugarea eforturilor autorităților, a societății civile și a partenerilor externi. Președintele Parlamentului a mulțumit instituțiilor din țară care promovează drepturile copilului pentru munca depusă și a oferit premiul UNICEF Institutului de Reforme Penale.

 

Igor Corman a remarcat eforturile depuse de autorități în promovarea principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. ”Convenția a transformat lumea, inclusiv la nivel de mentalitate și viziune, având un impact major asupra felului în care sunt văzuți și tratați copiii. În cei 21 de ani de când este implementată Convenția în Republica Moldova, s-a reușit să se construiască un sistem de protecție a copiilor, dar mai avem încă multe lucruri de făcut. Implementarea Acordului de Asociere cu UE ne va aduce mai multe rezultate în acest domeniu”, a declarat Președintele Parlamentului.

 

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a înmânat premiul UNICEF organizației „Keystone Human Services” pentru contribuția valoroasă la îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la sistemul de asistență socială și protecție a copiilor, precum și în domeniul reformei sistemului de îngrijire a copiilor cu dizabilități. „Copiii trebuie să rămână o preocupare zilnică a noastră, ca părinţi, ca cetăţeni, ca demnitari. Sunt mândră de faptul că sunt membră a echipei care luptă constant pentru prezentul şi pentru viitorul copiilor în Republica Moldova”, a menționat Liliana Palihovici.

 

Țara noastră a ratificat Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor în anul 1993, demonstrând un angajament constant în acest domeniu. Republica Moldova este unicul stat din cadrul Parteneriatului Estic, care, în textul Acordului de Asociere cu UE, are un capitol dedicat drepturilor copilului.

 

You may also like

Comments are closed.

By