REPLICA lui Poroșenko pentru Putin: Nu va exista o federalizare a Ucrainei

porosenko4

O federalizare a Ucrainei nu va exista, a declarat joi președintele ucrainean Petro Poroșenko, în timpul unui discurs susținut în cadrul Radei Supreme cu privire la situația politică internă și externă, informează agenția de presă Unian, citată de Mediafax.

”În prezent, 100% dintre ucraineni se pronunță pentru un stat unitar. Majoritatea constituțională vede statul ucrainean ca fiind unitar. Nu va exista niciun fel de federalizare”, a declarat Poroșenko.

Președintele Ucrainei și-a exprimat convingerea că a procedat corect când a dizolvat fostul parlament. ”Primele alegeri corecte din istoria noastră au înnoit componența Radei Supreme în proporție de 50%”, a mai spus liderul ucrainean.

Președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu a exclus miercuri o variantă de soluționare a crizei din Ucraina care să presupună federalizarea acestei țări. ”Este nevoie de o soluție complexă pentru Ucraina, ca acest stat să fie unul descentralizat (sau federalizat)”, a spus Rompuy.

Anterior, și unii oficiali germani s-au pronunțat pentru federalizarea Ucrainei. Potrivit vicecancelarului german Sigmar Gabriel, „conceptul înțelept al federalismului este singura cale practicabilă” (în cazul crizei ucrainene).

Soluția federalizării Ucrainei este promovată de mai multă vreme de Rusia. ”Ucraina este o mare țară europeană, cu o cultură europeană, însă această țară are viitor doar dacă acceptă ideea federalizării”, afirma însuși președintele rus Vladimir Putin.

You may also like

Comments are closed.

By