Polonia și Ucraina susțin parcursul european al Republicii Moldova

3

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski şi cel al Ucrainei, Petro Poroşenko, se află în vizită la Chişinău. La Reședința de stat, cei doi șefi de stat au fost întâmpinați în cadrul unei ceremonii oficiale de către președintele țării, Nicolae Timofti.

În cadrul unei conferințe comune, șeful statului a mulțumit omologilor săi pentru relațiile de prietenie, dar și pentru susținerea acordată Republicii Moldova în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

”Astăzi am avut posibilitatea să discutăm într-o atmosferă prietenească, într-o formulă trilaterală, inedită pentru noi subiecte ce țin de cooperarea țărilor noastre, agenda europeană, precum și ultimele evoluţii în plan regional. Am constatat cu satisfacție că între RM, Ucraina și Polonia se consolidează o relaţie de prietenie pozitivă şi dinamică. Am discutat teme ce ţin de perspectivele reglementării conflictelor şi consolidării păcii şi securităţii în regiune, interacţiunea ţărilor noastre, oportunităţile de aprofundare a cooperării în domeniile comercial-economic şi umanitar, am făcut un schimb de opinii despre reglementarea conflictului transnistrean”, a declarat Nicolae Timofti.

La rândul său, preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski și-a exprimat satisfacția să fie prezent în RM, menționând că țara sa va sprijini Moldova în procesul de integrare în UE, dar și la realizarea tuturor reformelor.

”Mă bucur să fiu aici, să demonstrez solidaritate cu Moldova. Polonia este o ţară liberă, ne dezvoltăm pe baza unor reguli logice bazate pe valori europene. Dorim prietenilor noştri – Moldovei, Ucrainei şi Georgiei să-şi găsească aceste valori spre Vest. Dorim ca acest curs european sa vă aducă succese. Sperăm că moldovenii vor decide prin vot și că acest curs european va fi menținut. Polonia va sprijini RM în realizarea tuturor reformelor”, a declarat preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski.

Și Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko speră ca alegerile din 30 noiembrie să se desfășoare corect și că alături de Ucraina va fi o Moldovă europeană.

”Este important şi pentru noi să aveţi alegeri corecte. Pe 30 noiembrie trebuie să alegeți un parlament proeuropean, un lucru important atât pentru Moldova, Ucraina, Polonia, UE, cât și pentru întreaga lume. În urma alegerilor parlamentare, poporul ucrainean a demonstrat că susţine integrarea europeană. Acest lucru creează condiţii unice pentru începerea unor reforme europene prevăzute în Acordul de Asociere. Sunt convins că alături de noi va fi o Moldovă pro-europeană”, a menționat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Petro Poroșenko a mai spus că parcursul european comun al Ucrainei și a Republicii Moldova va facilita reglementarea diferendului transnistrean și colaborarea în domeniul securității.

Tot astăzi, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko împreună cu premierul Iurie Leancă vor merge la Bălți unde vor depune flori la monumentul lui Taras Șevcenko, vor vizita Casa comunităţii ucrainene și Teatrul Naţional de Stat „Vasile Alecsandri”, unde va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii diasporei ucrainene şi studenţi.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, vor rămâne în capitală pentru a participa la ceremonia de dezvelire a bustului mareșalului polonez Josef Pilsudski.

You may also like

Comments are closed.

By