Plahotniuc promovat de Europolitics

plahotniuc

Prestigiosul jurnal dedicat afacerilor europene, Europolitics, a găzduit în ultimul său număr un editorial semnat de prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.

”În anii următori, pe parcursul integrării sale în Uniunea Europeană, Moldova va trebui să țină cont de efectele crizei economice mondiale. Trebuie să știm să ne ferim de aspectele negative, respectiv să folosim la maxim oportunitățile.

Fără a exagera, putem spune că Republica Moldova are capacitatea de a fi un punct important de contact între două lumi considerabil diferite. Nu există dubiu că Moldova va putea juca un rol esențial în privința modului în care se vor dezvolta relațiile dintre Washington, Bruxelles și Moscova, în următorii ani.

Însă, înainte de toate, Republica Moldova trebuie să rămână o țară cu stabilitate politică, socială și macro-economică. Pentru aceasta, alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi determinante. Pe 30 noiembrie, înfruntarea va fi între forțele ordinii și stabilității, pe de o parte, respectiv forțele dezordinii și dezbinării, de cealaltă parte. Partidul Democrat din Moldova este determinat să promoveze stabilitatea și se opune tuturor extremiștilor, fie ei de dreapta sau de stânga.

Unde este Republica Moldova astăzi? În primul rând, Republica Moldova are o șansă reală de a adera la Uniunea Europeană. Moldova este unică din acest punct de vedere, fiind singura țară care va adera la UE cu capacitatea de a adapta eficient valorile a două lumi diferite: lumea slavă, cu specificul preponderent post-sovietic, și lumea occidentală, cu valorile puternice ale democrației participative. Moldova va fi capabilă să unească, să conecteze și să susțină interesele comune atât ale Rusiei, cât și ale Uniunii Europene.

Creșterea economică a Moldovei a fost de 8.9%, cea mai mare din toată Europa – de la Atlantic la Urali – în 2013. Cu un guvern democrat, putem să menținem ritmuri de creștere asemănătoare și în următorii ani. E perfect posibil ca țara noastră să-și dubleze produsul intern brut în decurs de un deceniu.

Care este potențialul de creștere al Moldovei? Pentru a calcula asta, trebuie să răspundem întâi la câteva întrebări fundamentale: Care sunt pilonii dezvoltării economice? Cum vom valorifica atuurile Moldovei – poziționarea geopolitică și mentalitatea moldovenilor? Ce model economic să adoptăm noi, moldovenii, pentru a reuși?

Răspunsurile mele pornesc de la identificarea oportunităților Moldovei: potențialul geopolitic al țării, resursele umane valoroase, capacitatea de negociere, multiculturalismul. Răspunsurile mele pornesc din experiența anterioară a țărilor care au aderat la UE și, pe de altă parte din ceea ce trebuie să facă țările membre în prezent pentru a se relansa economic.

Iată un exemplu clar. Între 2002 și 2006, Slovacia a urcat pe locul 32 în clasementul Ease of Doing Business al Băncii Mondiale, care măsoară libertatea mediului de afaceri. Creșterea economică a Slovaciei a fost impulsionată semnificativ de pregătirea aderării și de aderarea la UE. Ne putem aștepta la un parcurs similar și pentru Moldova. Noi am semnat Acordul de Asociere la UE, pe care Parlamentul European l-a ratificat. Dacă după 30 noiembrie, partidele pro-europene vor rămâne la putere, vom avea reușite economice similare.

În plus, dacă ne uităm la ultimul raport al Băncii Mondiale, din 2014, vedem Republica Moldova înregistrează un avans de 19 poziții față de anul precedent. Vorbim de cifre concrete, verificabile. Suntem înaintea Croației și Ciprului, țări membre ale Uniunii Europene. Acest lucru atrage cu siguranță atenția investitorilor și îi va determina pe unii dintre ei să includă Republica Moldova în planurile lor de afaceri.

Obiectivul meu personal este ca, așa cum Slovacia era numită de Steve Forbes paradisul investitorilor, sau Tigrul Tatrei, tot așa Forbes să numească Moldova tigrul economic din vecinătatea UE.

Ce avem de făcut în plan intern? Lista e lungă, dar nu e nimic de nerealizat: întărirea statului de drept, justiție independentă (pact național), combaterea corupției, dezvoltarea agriculturii (condiție obligatorie), creștere economică bazată pe export de produse prelucrate (nu pe remitențe ca acum), mediu de afaceri prietenos (care va facilita atragerea investițiilor străine, va genera locuri de muncă stabile și dezvoltarea infrastructurii), simplificarea sistemului de taxare servicii de calitate pentru populație, reformarea clasei politice (nu poate fi amânată), combaterea evaziunii fiscale, debirocratizare.

Ce avem de făcut în relația cu UE? Intrarea în vigoare a Zonei Libere de Schimb Aprofundat și Cuprinzător poategenera un boom de interes pentru investitorii străini. Dispariția completă a oricăror bariere în comerțul cu Uniunea Europeană, alături de oferta de forță de muncă calificată și la costuri mult reduse față de cea din statele europene, precum și mediul de afaceri prietenos – vor da Moldovei șansa să accelereze în dezvoltarea economică și socială. Aceste noi investiții vor redresa balanța comercială și vor susține moneda națională, vor crește productivitatea agricolă și dezvoltarea sectorului producției industriale. Și, mai ales, vor da o șansă pentru viitoarea generația europeană a Moldovei, să trăiască într-o țară cu adevărat democratică, într-un cadru normal pentru un stat din secolul XXI.

Nici eu, nici Partidul Democrat din Moldova, nu plecăm de la ideea că Moldova trebuie să se integreze în UE la o dată anumită, dar trebuie să reușim să dezvoltăm țara cât mai rapid, iar aderarea va deveni posibilă. Noi, moldovenii, avem o vorbă: hai să hrănim întâi vaca și să nu ne îngrijim deocamdată de vițelul care-o să vină”.

sursa: pdm.md / europolitics.info

You may also like

Comments are closed.

By