26.2 C
Chișinău
Thursday, June 24, 2021

Petro Poroșenco le-a spus în română ucrainenilor de la noi: „În Republica Moldova mă simt ca acasă”

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Stimaţi prieteni, sunt foarte bucuros să mă aflu în această vizită pe acest meleag frumos – Republica Moldova. Mă simt ca acasă!” Astfel și-a început discursul în limba română Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, care a vorbit pentru  diaspora ucraineană de la noi, dar şi mai mulți studenţi, veniți să-i asculte mesajul la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălți. Șeful statului ucrainean a participat la eveniment împreună cu Prim-ministrul Iurie Leancă.

Oficialul de la Kiev și-a continuat discursul tot în română: „Şi Ucraina, precum şi poporul ucrainean, a fost, este şi va rămâne un partener credibil şi de nădejde al poporului moldovenesc. Sunt sigur ca împreună vom reuşi să înfruntăm toate obstacolele din calea noastră din viitor. Cred într-un viitor liber, democrat şi prosper pentru noi toţi în larga familie europeană”.

Și mesajul de salut al Premierului Iurie Leancă a fost pe măsură  – în limbile română și ucraineană: „Stimate domnule Preşedinte Poroşenco, dragă Petro, bine ai revenit în Moldova! Bine ai venit la Bălţi! Шановні пані та панове. Дозвольте мені представити людину, до якої я відчуваю глибоку повагу.”

Iurie Leancă a menționat că Președintele Ucrainei reprezintă o speranță pentru majoritatea ucrainenilor – de a trăi într-o țară democratică, liberă, europeană, corectă și decentă. „Ucraina are un proiect de dezvoltare, și, prin urmare, există un scop și un viitor. Și acest proiect de dezvoltare este integrarea europeană. Acest proiect de modernizare europeană este și obiectivul nostru, al Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros că în ultimul an, în relațiile dintre cele două țări s-a stabilit un dialog strâns, dialog de intensitate fără precedent. Anume așa trebuie să se comporte vecinii – să se înțeleagă și să se sprijine reciproc”, a precizat Premierul.

Ulterior, Petro Poroşenco a răspuns la întrebările comunităţii ucrainene privind situaţia din regiune şi parcursul european. Președintele ucrainean le-a spus celor din diasporă că Ucraina marchează în luna noiembrie Ziua Libertății și a Demnității, dar comemorează Holodomorul. „Între cele doua zile alegerea este evidentă – cea europeană”, a concluzionat Petro Poroşenco.

Vizita Președintelui Petro Poroșenco și a Premierului Iurie Leancă la Bălți a început cu depuneri de flori la monumentul lui Taras Shevcenko. Apoi oficialii au mers la Casa Comunităţii ucrainene.

Ucrainenii reprezintă cel mai numeros grup etnic minoritar din Moldova. Conform recensământului de acum zece ani, în țara noastră sunt peste 280 de mii de ucraineni, adică 8,4 la sută din toată populația.

 

Sursa: Gov.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img