MOLDOVENII SE RESPECTĂ // Câte zile de concediu au angajaţii din alte țări?

concediu

Şefii companiilor din Coreea de Sud se numără printre cei mai reticenţi în faţa solicitărilor pentru timp liber ale angajaţilor lor.

Studiul online realizat de Expedia a analizat modul în care îşi iau concediu sau zile libere 7.855 de angajaţi din 24 de ţări din Asia Pacific, Europa, America de Nord şi America de Sud.

În medie, europenii au un concediu anual de 28 de zile, americanii se bucură de 15 zile, iar asiaticii, de 19 zile. Angajaţii din Franţa sunt „răsfăţaţi” cu concedii de 30 de zile, la fel ca cei din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, angajaţii francezi sunt nemulţumiţi că şefii nu le permit să-şi ia zile libere, doar 28% dintre angajaţi susţinând că directorii le permit acest lucru. Şefii norvegieni au obţinut cea mai bună poziţionare în clasamentul Expedia. 82% dintre angajaţii norvegieni au spus că angajatorii le permit să îşi ia liber. Norvegienii au dreptul la 25 de zile de concediu pe an şi de obicei „le consumă” în întregime. Pe de altă parte, concediul angajaţilor europeni este dublu faţă de cel al asiaticilor sau nord-americanilor.

Angajaţii arabi se gândesc să aibă o activitate profesională chiar şi în concediu. 44% dintre aceştia au recunoscut că îşi verifică zilnic emailurile. Angajaţii thailandezi au cele mai puţine zile libere, 11 pe an, în timp ce sud-coreenii sunt cei mai nefericiţi, cu 10 zile de concediu pe an.

Angajaţii americani folosesc tot mai multe zile din concediu, 14 din 15, în creştere de la 12 din 14 (2013). Totuşi, 54% dintre americani se simt privaţi de concediu. Printre cele mai comune scuze pentru zilele de concediu care rămân neefectuate se numără: „programul de muncă nu îmi permite” (19%), urmată de „păstrarea zilelor de concediu pentru anul următor” (18%), „lipsa banilor” (18%) şi „dificultatea în coordonarea timpului” (16%).

Angajaţii care merg în concediu se întorc mai odihniţi la muncă şi au performanţe mai bune. „La nivel global, 90% dintre angajaţi spun că zilele libere îi ajută să fie mai fericiţi, mai odihniţi şi îi apropie mai mult de familie. De asemenea, ei sunt mai puţin stresaţi şi se bucură de o relaxare mai mare”, a declarat John Morrey, vicepreşedintele şi directorul general al Expedia.com.

„Aceste stări sunt corelate cu imaginea unui angajat productiv. Aşadar, este aproape paradoxal – stai mai mult timp departe de muncă şi vei fi mai performant!”, a adăugat Morrey.

sursa: Gandul.info

You may also like

Comments are closed.

By