Moldova pierde 200 milioane de USD fără piața rusească

bumacov

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova,  a declarat că pierderile în urma închiderii pieței din Rusia pentru Republica Moldova constituie aproape 20% din veniturile din exportul Republicii Moldova sau circa 200 de milioane de dolari anual. Potrivit oficialului moldovean fermierii s-au reorientat către pe piața europeană și speră într-o subvenționare masivă din partea Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Chișinăul este gata să discute problema cu Moscova pentru a putea rezolva situața cu exporturile cu Federația Rusă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu realizat de Alexander Reutov și Valerie Balan pentru RIA Novosti.

Moldova24 amintește că la 18 iulie Rosselhoznadzor a impus restricții temporare la importurile de fructe proaspete din Republica Moldova, iar la 1 septembrie, a abolit cota zero la import pentru un șir de mărfuri provenite din Republica Moldova, inclusiv vin, carne, legume, fructe și cereale.

Aceste măsuri au fost impuse ca rezultat al semnării la 27 iunie  a Acordului de creare a zonei de Liber Schimb dintre Republica Moldova și UE.

You may also like

Comments are closed.

By