MEDIAFAX // Germania: Peste 10.000 de români aşteaptă să voteze la cele cinci secţii de vot

dv5

 

Peste 10.000 de români stau, duminică seară, la coadă la secţiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg), unde timpul de aşteptare este de ore bune, iar oamenii continuă să vină.

Mihai Rusu, român din diaspora, a povestit pentru MEDIAFAX că a reuşit să voteze după 7 ore de stat la coadă. „Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, şi am ieşit din sala de votare după ora 14:20″, a spus acesta, acuzând faptul că logistica este „catastrofală”.

dw4

DW3

DW2

DW

dv5

Sunt 7 cabine de vot, 7 ştampile, dar nu sunt prezenţi toţi reprezentanţii biroului secţiei de votare, sunt doar 5, iar procesul este foarte greoi. Se intră prin două părţi şi oamenii sunt triaţi, se intră alternativ de la cele două cozi. Apoi le sunt verificate declaraţiile pe propria răspundere. Totul merge foarte încet, au fost şi cazuri în care oamenii au fost nevoiţi să completeze din nou, dar s-a votat în prima jumătate a zilei cât s-a votat în total în primul tur”, a precizat Rusu, potrivit căruia până la ora locală 14:30 au votat 1.700 de persoane.

Acesta a asistat şi la un incident provocat de un grup de 4-5 cetăţeni români, de etnie romă, care nu au dorit să stea la coadă şi au avut o mică altercaţie cu Poliţia.

„Până acum lumea a fost calmă, dar pe măsură ce timpul trece oamenii au devenit teribil de nervoşi, le scade răbdarea şi cer demisia lui Teodor Meleşcanu şi a întregului Guvern”, a spus Rusu.

„Ponta, Ponta, nu uita România nu e a ta!”, au mai strigat oamenii, potrivit lui Mihai Rusu. Acesta a mai spus că a existat o perioadă de stagnare între 13:00-13:30, când oamenii de la coadă nu au putut vota, pentru a le permite femeilor cu copiii să voteze.

La ora publicării, la Munchen se aflau la coadă circa 3.000 de români. Tot 3.000 de persoane sunt şi la Consulatul de la Hamburg, dar atmosfera este mai liniştită.

De asemenea, la secţiile de vot de la Stuttgart (unde clădirea Consulatului este mică) şi Bonn sunt câte 3.000 de români la coadă, iar la Berlin sunt mai multe sute.

Mai mulţi români şi-au exprimat indignarea pentru faptul că în întreaga Bavarie există o singură secţie de vot, deşi acest land este cel mai mare din Germania ca suprafaţă, iar comunităţi de români sunt împrăştiate în localităţi aflate la sute de kilometri de Munchen.

Totodată, mulţi sunt nemulţumiţi de faptul că România nu are un Consulat în capitala financiară a Germaniei, Frankfurt am Main, unde există o comunitate mare de români, nevoiţi să se ducă sute de kilometri cu trenul sau maşina până la Berlin sau Bonn.

Potrivit datelor anunţate de BEC, până la ora locală 13:00, în Germania au votat 5.635 de persoane.

Conform MAE, la nivelul anului 2013 în Germania trăiesc 236.000 de români.

You may also like

Comments are closed.

By