Liberalii insistă ca Moldova să adere la NATO, iar armata națională să fie modernizată

PL

Conducerea Partidului Liberal este de părerea că viitorul țării noastre este doar în NATO și UE. În timpul unei conferințe de presă, membrii PL au menționat că dacă R. Moldova va deveni membră NATO, Uniunea Europeană ar accepta fără probleme aderarea RM, pentru că ”securitatea acesteia ar fi deja garantată de NATO prin faimosul articol 5 – „un atac împotriva unui stat membru NATO este un atac împotriva tuturor””.

”Dacă Republica Moldova ar rămâne în afara NATO, este greu de crezut că cercurile de afaceri din UE ar sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova. Nimeni nu alocă resurse într-o zonă instabilă, unde rezultatul investiţiilor poate fi pierdut în urma unui conflict. Dacă din acest motiv marile companii din UE nu vin în Republica Moldova, atunci nici UE nu are motivaţia construirii unei infrastructurii în R. Moldova. De când cu războiul din Ucraina, marile companii europene se tem că un conflict politic cu Rusia, de exemplu din cauza aderării la UE a Republicii Moldova, ar aduce costuri economice imense, din cauza unor posibile sancţiuni, embargoului etc”, afirmă liberalii.

Totodată, PL menționează că pentru a adera la NATO, Moldova trebuie să-și modernizeze forţele armate pentru a fi compatibile cu cele ale aliaţilor NATO.

”Pentru a adera la NATO, un stat care este deja o democraţie şi are o economie de piaţă ar trebui să aibă forţe armate compatibile cu cele ale aliaţilor NATO şi să aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare. Suntem conştienţi de faptul că posibilii noştri parteneri de guvernare nu au pe agendă aderarea R. Moldova la NATO. Dar în actualul context regional de securitate, caracterizat de riscuri majore, Republica Moldova trebuie oricum să aibă forţe armate modernizate şi capabile să asigure securitatea naţională. Aceasta înseamnă că armata naţională a Republicii Moldova să fie compatibilă cu armatele statelor NATO”.

În acest sens, Partidul Liberal vine cu 7 piloni de bază privind modernizarea forţelor armate şi asigurarea compatibilităţii acestora cu NATO:

1. Mărirea cheltuielilor pentru apărare de la 0,3%- 0,5% din PIB, cât au fost în anii din urmă, până când se va ajunge, treptat, la 2% din PIB, o cerinţă pe care ar trebui să o îndeplinească statele NATO. Spre comparaţie, cheltuielile militare reprezintă 18% din PIB-ul aşa zisei Republici Transnistrene. În prezent, cea mai mare parte a bugetului pentru apărare al Republicii Moldova este cheltuit pentru salarii, indiferent la ce capitole din buget sunt trecute acestea. Pentru anul 2013 a fost prevăzută suma derizorie de 90 milioane lei (90243 mii lei).

2. Transformarea corpului de ofițeri într-un corp de elită al societății noastre.

3. Crearea unei companii naţionale aflate în subordinea Ministerului Apărării. Aceasta va produce tehnică militară necesară armatei naţionale precum şi exportului. De asemenea, va importa armament, muniţie, tehnică militară. … Adevărul este că armata naţională este dezarmată şi nu poate opune rezistenţă unui agresor. Armata nu este nici pregătită pentru luptă, chiar dacă Republica Moldova ar reuşi să procure armament şi tehnică de luptă de la state prietene. În bugetul apărării pe anul 2013 NU este prevăzut nici un leu din buget la capitolul „pregătirea de luptă”

4. Amplasarea pe teritoriul naţional a unităţilor armatei naţionale şi tehnicii de luptă strict în funcţie de necesităţile pentru apărare, în funcţie de riscurile şi ameninţările la adresa siguranţei naţionale.

5. Înfiinţarea Serviciului de Informaţii Militar, în subordinea ministrului Apărării Naţionale. Republica Moldova are un singur serviciu de informaţii, SIS. Acest lucru este împotriva oricărei doctrine despre informaţii. Întotdeauna trebuie să existe două surse diferite de informaţii.

6. Creşterea gradului de interoperabilitate a armatei naţionale cu armatele NATO pentru a întări capacitatea de luptă a forțelor armate moldovenești.

7. Intrarea Republicii Moldova în programul NATO de avertizare timpurie. Aceasta presupune achiziţionarea a două avioane dotate cu echipamente speciale necesare pentru supraveghere. Pentru această achiziţie trebuie deschise negocieri cu SUA în vederea obţinerii unui ajutor financiar.

You may also like

Comments are closed.

By