INVESTIGAȚIE BOMBĂ // ACUZAȚII GRAVE la adresa lui Vitalie Rotari, președintele Raionului Criuleni

vitalie rotaru - presedintele r.Criuleni

Pe adresa redacției Moldova24 a parvenit o scrisoare, în care este descris cu lux de amănunte și probe un șir de ilegalități comise de către Vitalie Rotari, președintele Raionului Criuleni. Publicăm integral mai jos textul acestei scrisori, fără să intervenim în el, iar paralel demarăm o investigație jurnalistică care să confirme sau să infirme afirmațiile făcute în acest răvaș public:

 

Această scrisoare va fi expediată absolut la toate instituţiile mass-media din ţară.

Stimaţi formatori de opinie publică. De Dumneavoastră depinde ce şi cum va fi difuzată o informaţie. Noi am încercat să sesizăm Preşedintele Partidului liberal-democrat din Moldova despre situaţia catastrofală din raionul Criuleni, mai ales la capitolul Organizaţia raională de partid Criuleni. Cu regret, noi nu am fost auziţi. Cunoaştem şi despre nenumărate semnale pe care le-a primit dl Vlad Filat şi de la alte persoane, dar pînă la urmă, se face o impresie că dl Filat este surd şi orb.

Cei din Soroca se asociază subconştient cu romii şi cetatea Sorocii, cei din Cricova şi Mileştii Mici – cu beciurile lor splendide, cei din Orhei – complexul Orheiul Vechi etc. Din păcate atunci cînd spui că eşti din Criuleni, automat eşti asociat cu Vitalie Rotaru, Preşedintele raionului Criuleni. Numai renumita segvenţă cu „Somnul din Cocos” cît face, tremuriciul de la „inaugurarea monumentului lui Ştefan cel Mare, beţiile din Consiliul raional, aflarea în stare de ebrietate la ceremoniile organizate de Partidul liberal-democrat. Mulţi dintre colegii noştri au fost martori oculari la mai multe „circuri” de acest fel. Ba chiar şi dl Preşedinte Filat, nu doar o dată l-a văzut în stare de ebrietate atunci cînd era în public.

Această scrisoare nu era să ajungă în atenţia presei dacă nu apărea pe pieptul acestui bezmetic de Rotaru ordinul Ştefan cel Mare înmînat de mitropolitul Vladimir. Noi o considerăm o profanare a distincţiilor fie ele şi din partea bisericii. Noi suntem creştini, suntem şi noi membri ai comunităţii creştin-ortodoxă din Moldova, mergem la biserică, facem şi noi jertfe. Oare şi biserica a ajuns în halul în care toţi pot fi decoraţi cu ordine fără a fi luată în consideraţia imaginea celui decorat. Merită el sau nu? Dacă înaltpreasfinţitul Vladimir a dorit să arate respectul faţă de cei ce au contribuit la înălţarea monumentului în cinstea lui Ştefan cel Mare, a fost obligat să o facă în numele creştinităţii, după merite. Despre tăierea ilegală a copacului unde acuma stă monumentul noi chiar nu discutăm, deşi a fost o încălcare a legii pentru un lucru necesar. Noi tolerăm fărădelegile ca la urmă să-i dăm ordine. Oamenii de afaceri din raionul Criuleni ştiu destul de bine cum au fost colectate resursele financiare pentru a ridica acest monument, ca pînă la urmă pe plăcuţa din spatele monumentului se fie scris că – „Monumentul a fost înalţat prin contribuţia dlor Vlad Filat şi Vitalie Rotaru”. Cine nu crede să mergeţi la Criuleni şi să vedeţi. Aşa prostie poate fi tolerată? Monumentul marelui domnitor a fost înălţat cu sprijinul şi contribuţia oamenilor de bună credinţă din raionul Criuleni. Care au donat bani nu lui Rotaru sau Filat, ei a dorit din suflet ca în Criuleni să avem un monument a Marelui Domnitor.

Suntem la trei săptămîni de la data alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Indiferent de faptul că şefii serviciilor şi instituţiilor afiliate PLDM sunt IMPUSE să facă agitaţie electorală, vă declarăm cu sinceritate – PARTIDUL LIBERAL-DEMOCRAT DIN RAIONUL CRIULENI VA SUFERI O ÎNFRÎNGERE. Şi asta necătînd la faptul că conducerea de vîrf îi acordă acestui escroc o susţinere masivă. Noi am preîntîmpinat cu mult timp în urmă, însă nu am fost auziţi.

Asta trebuie să o ştie toţi – Vitalie Rotaru este escroc şi locul lui este în puşcărie. Din ce cauză? Vedeţi mai jos.

În raionul Criuleni, da şi în ţară se discută foarte mult despre faptul că Preşedintele raionului Criuleni este implicat în delapidare de fonduri din bugetul raionului. Toţi vorbesc dar nimeni nu a prezentat dovezi. Să încercăm să oferim informaţie nu pentru cei de la MAI, Procuratură şi Curtea de Conturi. Să oferim această informaţie anume celui mai mare judecător – POPORULUI, deoarece încă nimeni nu a prezentat dovezi reale a acestor delapidări.

Vă oferim informaţia cu referire la o singură tranzacţie „gestionată” personal de Preşedintele Consiliului raional Criuleni, Rotaru Vitalie. Ţinem să menţioneăm că fărădelegile făcute de individul Rotaru Vitalie sunt „acoperite” cu generozitete de Preşedintele PLDM, Vlad Filat.

În data de 13 decembrie 2013 a fost publicat anunţul cu privire la achiziţia microbuselor pentru necesităţile Consiliul raional Criuleni.

inv1

 

În data de 23 decembrie 2013 a avut loc şedinţa grupului de lucru pentru achiziţii al Consiliului raional Criuleni privind deschiderea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei publice sus menţionate. Preşedintele grupului a fost desemnat Rotaru Vitalie.

inv2 inv3 inv4

Luînd în consideraţie specificul bunurilor achiziţionate, apar primele întrebări: Din ce cauză au participat doar 2 ofertanţi? şi Din ce motiv la licitaţie nu au participat dealerii oficiali ai producătorilor de automobile sau cel puţin o companie specializată în comercializarea automobilelor la mîna a doua din Moldova?

În aceiaşi zi, în aceeaşi componenţă, comisia a examinat ofertele şi a desemnat câştigătoare oferta prezentată de operatorul economic „Rute Interne” SRL, cu oferta achiziţionării microbuselor de tip MERCEDES SPRINTER, anul producerii 2010 în valoare de 420 000 lei şi VOLKSWAGEN TRANSPORTER, anul producerii 2012, în valoare de 955 000 lei.

inv5 inv6 inv7

Operativitatea cu care a fost petrecută licitaţia este de invidiat. Agenţii economici ce nu au pîrghii de influienţă, cu siguranţă înţeleg despre ce e vorba. Un muritor de rând îşi scuipă sufletul până înregistrează un contract la Agenţia Achiziţii Publice. Numai nu în cazul dat. Deja în data de 24 decembrie 2013, contractul nr. 378, a fost înregistrat la Agenţie sub nr. 2196/13-1. Furnizorul bunurilor „Rute interne” SRL reprezentat de Crangaci Vitalie, autoritatea contractantă – Consiliul raional Criuleni, reprezentată de Vitalie Rotaru.

Acest contract este semnat cu o mulţime de încălcări: – Nu este stipulat termenul de livrare a bunurilor şi a termenului de achitare, nu sunt indicate cerinţele despre calitatea bunurilor ce sunt prevăzute în prezentul contract etc. La prima vedere nimic straniu în faptul că un microbus este livrat cu TVA altul fără TVA, fiindcă am putea să intuim că unul este cu 9 locuri, al doilea cu 21 de locuri. Însă, situaţia este alta. La importul microbuselor pentru transportarea pasagerilor nu se achită TVA, deci nici în ţară nu se plăteşte taxa pe valoarea adăugată. La importul camioanelor se plăteşte TVA, deci şi în ţară la cumpărare-vânzare, TVA va fi indicat. Să înţelegem că acest microbus de pasageri este reutilat din camion? Consiliul raional procură un camion ca să transporte copii. Ce-i pasă acestui Rotaru de copiii raionului Criuleni? Odraslele lui precis nu se vor plimba cu camionul.

În anexele contractului nu sunt indicaţi anii fabricării microbuselor. Contractul este valabil până la data de 31 decembrie 2013. Vă rog să reţineţi această dată fiindcă ne vom întoarce la ea cu siguranţă.

inv8 inv9 inv10 inv11

Încă o încălcare din partea autorităţilor raionale: Contractul nu a fost reziliat unilateral de către cumpărător, deşi au fost temeiuri destul de serioase. În punctul 8.2 a) şi b), expres este prevăzută clauza că acest contract trebuia reziliat, din singurul motiv, că la data de 31 decembrie 2013, până când este valabil acest contract, nu a fost livrat MERCEDESUL. Cine se face vinovat de această încălcare? Mai mult ca atât în punctul 9.7 se prevede că vânzătorul trebuia să fie penalizat în mărime de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere a livrării mărfii, dar nu mai mult de 5% din suma totală a contractului, ce constituie 68 750 lei. Iarăşi cineva a prejudiciat statul în proporţii deosebit de mari. Dacă era să fi fost doar această sumă, adusă prejudiciu, nici nu băteam în clopote. Fiindcă prejudiciul adus bugetului raional este foarte mare – de peste jumătate de milion de lei.

inv12inv13 inv14

Vedem că deşi bunurile au fost achitate INTEGRAL la data de 27 decembrie 2013, în contul indicat de către „Rute interne” SRL, a fost transferată suma de 1 375 000 (Un milion trei sute şaptezeci şi cinci mii) lei, MERCEDESUL în valoare de 420 000 lei a fost livrat cu o întîrziere de aproape 4 luni. De când Consiliul raional a devenit instituţie creditară pentru agenţii economici?

În data de 31 decembrie 2013, de către Vladimir Soltănici, Director general, al Direcţiei educaţiei Criuleni a fost semnată factura fiscală cu seria XA 3819186, emisă de către „Rute interne” SRL, unde este indicat doar autoturismul VW Transporter cu suma de 955 000 lei. Aceasta ne demonstrează că cele expuse mai sus nu sunt aberaţii sau o campanie de denigrare a Preşedintelui raionului Criuleni, Vitalie Rotaru. Sunt probe reale şi documente existente, apropo, oferite de către Rotaru, consilierilor raionali în data de 28 martie 2014, în cadrul şedinţei consiliului raional. Dubii vis-a-vis de această tranzacţie îl prezintă chiar preţul bunului achiziţionat. Un microbus de mâna a doua nu poate să valoreze 955 000 lei, pe când un microbus nou, cu o garanţie de 2 ani, exact de acest model, costă 470 000 lei. De suma dată Consiliul raional Criuleni procura două microbuse noi. Numai în tranzacţia dată Preşedintele raionului Vitalie Rotaru a furat cel puţin 600 000 lei, fiindcă un automobil de mâna a doua costă cel mult 350 000 lei. Ce ţine de Mercedes, un automobil din 2010 reutilat pe piaţă la moment se vinde cu 15 000 euro sau 280 000 lei şi nu 420 000 cum este indicat în contract. Iarăşi o diferenţă de 140 000 lei. Deci dacă să facem un calcul, din această tranzacţie, cineva s-a pricopsit cu 740 mii lei. Cei ce aleargă astăzi prin raionul Criuleni lăudînd Preşedintele raionului cunosc acest lucru?

inv15

Cel mai interesant apare mai jos… Totuşi cine sunt participanţii la licitaţia dată? Cu ajutorul internetului la moment poţi găsi orice informaţie. Am aflatm că „Rute interne” SRL, de fapt livrează profil din plastic pentru ferestre şi uşi, iar „Proauto REFLEX” SRL, comercializează piese pentru automobile. Informaţia preluată de pe site-le oficiale ale acestor companii.

Observaţi ceva comun la aceste două companii? Aveţi perfectă dreptate. Şi „Rute interne” SRL, şi „Proauto REFLEX” SRL, se află pe aceeaşi adresă şi, anume, bd. Moscovei 16.

inv16

Dar şi aceasta nu unica coincidenţă: – Ambele companii au acelaşi administrator, şi anume – SPEIANU OCTAVIAN MIHAIL. Informaţia o oferă site-ul IFPS – fisc.md.

inv17 inv18

În cele relatate mai sus, cu siguranţă nu veţi găsi nici un document falsificat sau modificat. Toate cele prezentate le puteţi găsi fiecare dintre DVS în internet, doar numai cu o condiţie – DORIŢI SĂ AFLAŢI ADEVĂRUL.

Conflictul de interese în cadrul acestei licitaţii se vede cu ochiul liber. Uz de fals, escrocherie în proporţii deosebit de mari, trebuie să fie un temei veridic ca acest Rotaru să fie tras la răspundere. Cu jumătate de an în urmă, ar putea fi o demisie de onoare, însă acuma, în plină campanie electorală, Vitalie Rotaru nu va fi demis sub nici o formă. Votul de protest împotriva lui Rotaru va fi consecinţa transferului de imagine a preşedintelui raionului Criuleni la PLDM. Să cunoască şi dl Preşedinte Filat, că foarte multă lume dacă şi în faţă vă promit că vor vota PLDM, în urna de vot vor arunca buletin votat pentru alt partid, să sperăm că unul pentru partidele proeuropene. Dar sunt şi de acei care vor vota Usatîi. Vă închipuiţi cît e de mare ura faţă de PLDM dacă ei, fiind membri PLDM, vor vota duşmanul lui Filat? Asta o vor face în exclusivitate din cauza comportamentului lui Rotaru şi lipsei atitudinii liderului PLDM, faţă de fenomenul numit Rotaru. Nu a avut dreptul moral să tolereze comportamentul lui Rotaru.

Să sperăm că dacă instituţiile statului abilitate cu drept de a trage la răspundere Preşedintele raionului Criuleni nu vor întreprinde măsuri concrete în vederea pedepsirii şi targerii la răspundere penală pe Vitalie Rotaru, atunci cu siguranţă, cetăţeanul va face dreptatea în data de 30 noiembrie. Întrînd în cabina de vot va pune sentinţa – CONDAMNAT, votînd nu ceea ce le cere Vitalie Rotaru, ci partide politice ce au demonstrat că sunt oneste faţă de alegători şi corecţi în ceea ce priveşte relaţiile omeneşti.

Aceasta este informaţia ce ţine de furtul a cel puţin 740 mii lei din totalul de 1 mln 375 mii lei a contractului în întregime. Vă îmaginaţi, acest Rotaru a furat mai mult de jumătate din banii transferaţi? Dintr-un milion fură jumătate, atunci câtze milioane a furat din contractele de o valoare mai mare. În scurt timp vă prezentăm şi schema prin care acelaşi Rotaru a furat bugetul raionului Criuleni cu 18 mln. lei, dintr-un contract de 33 mln. lei. Şi în acest caz, iarăşi delapidările prin mărirea preţului la bunurile şi serviciile achiziţionate constituie mai mult decât preţul real. Un milion de EURO, furaţi de la soldul disponibil al şcolilor din raionul Criuleni.

Cu siguranţă ne dorim o viaţă mai bună, un trai decent, o Moldovă europeană, dar cu hoţi aidoma lui Rotaru, ţara noastră nu are sorţi de izbândă.

Special pentru cei de la PLDM:

– Stimaţi colegi, dejure, dar defacto nu mai avem tangenţe ideologice cu PLDM-ul condus la nivel de raion de Rotaru (Preşedintele OR dl Cazacu, nu are nici putere juridică, nici morală, nici financiară), iar la nivel de ţară de alt individ, plămădit din acelaşi aluat. Organizaţia raională Criuleni a PLDM, la momentul dat, este afectată de o maladie. În caz că nu se vor întreprinde măsuri drastice de către conducerea partidului, vă asigur, că boala va afecta categoric imaginea atât a organizaţiei raionale, cât şi a partidului la nivel naţional. Dorim sau nu, dar Măria Sa, alegătorul, are ochi şi vede, urechi şi aude, drept la vot, care cu siguranţă nu va fi pentru PLDM.

P.S. Avem convingerea că această scrisoare va fi difuzată de vreun post TV, ziar, portal de ştiri etc. Cunoaştem faptul că o bună parte dintre DVS nu vor pune pe post această ştire şi asta din cauză că aşanumita PACE îi obligă să tacă. Libertatea presei nu se măsoară în loialitate faţă de putere, libertatea presei este atunci cînd orice tip de informaţie ajunge la cetăţeni, fie el favorabil sau nu gunernării.

You may also like

Comments are closed.

By