Guvernanții țin ascuns proiectul Bugetului pentru anul 2015

gandrabur

buget [dropcap1]Î[/dropcap1]n conformitate cu Legea nr. 847 din 24.05.1996 privind sistemul bugetar și procesul bugetar, republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, ediţie specială, Ministerul Finanțelor, împreună cu colegii din Gov, elaborează proiectul Bugetului de stat, iar executivul este obligat să-l depună la Parlament până la data de 1 octombrie. Parlamentul, la rândul său, votează legea cu privire la bugetul de stat în termen de până la data de 5 decembrie.

Această procedură, stabilită de Legea nr. 847, ar trebui respectată în fiecare an. Însă, cunoaștem că elaborarea, discutarea și aprobarea bugetului se lasă că „bătăi” politice grele și cu acuzații de tot felul, mai ales în perioadele electorale.

Contrar prevederilor legale, precum și contrar promisiunilor din fiecare an că se va asigura transparența decizională, constatăm la situația de azi că proiectul bugetului de stat nu este publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, nici pe site-ul Guvernului. Mai mult, potrivit Registrului de la Parlament, în perioada 01-10 octombrie 2014 nu a fost înregistrat nici-un proiect de lege cu privire la bugetul pe anul 2015.

Ce surprize ne pregătesc guvernanții și de ce bugetul a fost trecut la secret?

[dropcap2]c[/dropcap2]unoaștem că în perioada electorală se fac multe promisiuni și achitări cu rectificări către autoritățile publice locale, în vederea „investirii” banilor în diferite proiecte de renovare a băncilor din fața spitalelor publice, din fața școlilor și grădinițelor. De fapt, să nu înconjurăm mult, în perioada pre-electorală, se virează sume imense de bani în direcțiile de unde se poate de scos în numerar pentru a cheltui acei bani în scop de mită electorală sau pentru a acoperi cheltuielile de campanie. Să nu credeți că milionul care merge la reparația unui spital este cheltuit 100% în acest scop. De fiecare dată se fură din aceste fonduri, iar la urmă se investește, tot de pe spinarea noastră, în campania celor care vor să rămână din nou la guvernare.

Dar, după alegeri vine și nota de plată. Această notă este tot pentru noi, nu pentru cei pe care-i delegăm să ne „conducă”. Noi toți, angajați la stat sau la privat, vom fi cei care vom lua un nou jug pentru a acoperi neajunsurile.

Trebuie să știm că nota de plată vine cu creșteri de impozite, cu noi taxe și dări către Stat. Nimeni nu poate ascunde că acestea sunt surprizele pentru sărmanii angajați care primesc un salariu de 1650 lei, un salariu care nu-ți ajunge nici să mănânci normal jumătate de lună.

Am decis să scriu acest articol după ce am văzut că presa a trecut peste subiectul „Bugetul de stat”. Nu au voie de la patroni. Nu mai avem presă liberă și independentă, e mai patronată decât pe vremea comuniștilor, din nefericire.

Articol dedicat lui Dimex.

 
Corneliu Gandrabur

You may also like

Comments are closed.

By