CARACATIȚA // FILAT ȘI SHOR țin în mâini și controlează prin BEM întreg bugetul țării

sursa: ipn.md

Într-un interviu postat pe blogul ex-ministrului finanțelor, Veaceslav Negruță, ex-pldm-istul povește modul în care grupările oligarhice din Republica Moldova au încercat pe parcursul anilor să  pună mâna pe Banca de Economii, ca într-un final aceasta să ajungă în mânile „unui aşa-numit investitor strategic din Rusia”. Presa de la Chișinău a scris de nerepetate ori că acest așa-numit investitor nu este nimeni altul decât omul de afaceri Ilan Shor, care a conlucrat împreună la acaparea BEM – bancă prin care rulează practic toate fluxurile financiare ale statului – 40 de miliarde de lei.

Vă propunem să citiți mai jos fragmentul din interviul lui Veaceslav Negruță, care se referă la afacerea BEM.

B.H.: De ce nu s-a reuşit păstrarea BEM în proprietatea statului?

V.N.: Anumite persoane din conducerea statului aveau tangenţe cu grupurile oligarhice şi le-au cedat binevol proprietatea BEM, neavând statul nici o încasare în bugetul de stat din această tranzacţie dubioasă. Aceste grupuri au preluat banca, practic, gratis de la cetăţenii R.Moldova, care, de fapt erau acţionarii majoritari la BEM. Or, 56% din acţiunile băncii reprezenta proprietatea cetăţeanului, pe care statul trebuia doar să o administreze.

B.H.: Care sunt consecinţele acestei tranzacţii pentru oamenii de rând?

V.N.: Acele venituri, încasate din activitatea Băncii de Economii, erau transferate la Bugetul de Stat, pentru că statul era acţionar majoritar. Veniturile generate de BEM erau utilizate pentru finanţarea unor proiecte sociale, în interesul cetăţeanului. Acum, acele zeci de milioane de lei care se vărsau lunar în Bugetul de Stat se duc în buzunarul privat. În timp ce buzunarul privat se îngroaşă, cel public rămâne gol.

Scurt istoric BEM:

Prin anii 1994-1995, Banca de Economii a prezentat interes pentru unii raideri şi statul a rămas cu doar 14% din acţiunile BEM. În 1999, statul a anulat acele şmecherii şi a devenit acţionar majoritar, cu 56% din acţiuni. În 2005 sunt înregistrate noi tentative, din partea regimului comunist, de a prelua controlul asupra băncii. Atunci ei au reuşit cu ajutorul managerului băncii, care reprezenta interesul grupului oligarhic comunist. Apoi s-a încercat intenţionat de a pune pe seama BEM povara Investprivatbank-ului. Aceasta a fost, de fapt, o încercarea de a pune pe brânci BEM, pentru ca ulterior să poată fi preluată.

În 2011, s-a înregistrat un alt atac raider asupra unui pachet de acţiuni a băncii (18,5%). Anume de aici a pornit realizarea acestei scheme agresive de preluare a băncii. Scopul a fost de a se agăţa de bancă, de a intra în Consiliu de Administrare, pentru ca ulterior să-şi impună punctul de vedere, să neutralizeze statul, reprezentanţii statului şi să solicite neconstituţionalitatea deciziilor din anii ’90. Dar toate aceste intenţii au eşuat, din simplu motiv, că ministrul Finanţelor şi Ministerul Finanţelor a avut o poziţie tranşantă şi a blocat acţiunile atacatorilor în instanţa de judecată. Ba mai mult chiar, a fost anunţat şi Consiliu Suprem de Securitate care era dator să pună la dispozitia Ministerului toate instituţiile vizate pentru a păstra banca în proprietatea statului. Nu s-a făcut acest lucru.

Unele detaliile vor aparea puţin mai târziu şi veţi fi foarte surprinşi

În schimb, la o lună după informarea Consiliului Suprem de Securitatea, ministrului Finanţelor i s-a intentat un dosar penal, cu sopul de a-l şantaja şi a-l restricţiona în exercitarea obligaţiunilor de serviciu. Aceste lucruri sunt cunoscute. Totuşi, unele detaliile vor aparea puţin mai târziu şi veţi fi foarte surprinşi. Una pot să vă spun acum, din 2011 până în 2013 au fost trei grupuri de atacatori, trei oligarhi diferiţi, care au circulat pachetul majoritat de acţiuni dintr-o mână în alta. În final, avem o bancă controlată de către un aşa-numit investitor strategic din Rusia, care, de fapt, controlează fluxurile financiare a întregului sistem bugetar. Cunoaştem doar, că Trezoreria şi banii statului sunt în Banca de Economii. 40 miliarde de lei sunt în rulaj la BEM. Atâta timp cât BEM deserveşte sistemul finanţelor publice ale statului, banca nu poate fi în insolvabilitate, banca, prin definiţie, nu poate să aibă probleme cu lichidităţile. S-a făcut artificial o înscenare şi spectacol prin care s-a încercat să se demonstrze că expulzarea statului din acţionari ar fi o soluţie. Noi vedem foarte clar, nimic nu s-a schimbat în activitatea BEM, doar că cineva încearcă să ne convingă că BEM o duce mult mai bine, deşi, ca filosofie de business, nu s-a schimbat nimic. În gestiunea BEM sunt aceleaşi 40 miliarde de lei ale statului. BEM poate să nu dea împrumuturi sau să dea împrumuturi frauduloase unor anumite persoane, dar toate pierderile suportate vor fi compensate prin banii bugetari, care sunt oricând la dispoziţia băncii.

BEM este pusă în serviciul unor interese geopolitice

Atâta timp cât exista asemenea situaţie, putem spune cu certitudine că statul a fost furat, iar banii statului continuă să fie furaţi şi utilizaţi ineficient de anumite grupuri de interes. Este şi un rezultat trist, când BEM, fiind o bancă de infrastructură, de sistem, este, de fapt, pusă în serviciul unor interese geopolitice. La orice indicaţie putem să ne alegem cu o paralizie financiara, când salariile  bugetarilor şi a pensionarilor pot fi blocate printr-un sunet de la Moscova. Şi atunci cu ce ne alegem?

Probabil că intenţia acestui grup de interes a fost de a prelua controlul total asupra băncii şi posibil că doar intervenţia societăţii, a unor actori politici le-a stopat tranzacţia. Dacă ne aducem aminte, privatizarea celorlalte 33% din acţiunile BEM a fost subiectul unui proiect de hotarâre de guvern discutat în luna septembrie 2013. După nemulţumirile declarate ale reprezentanţilor internaţionali şi a unor actori politici influienţi, procesul de privatizare a fost stopat. Dar nu exlud ca pe viitor acest lucru să se întâmple, în cazul în care va apărea o configuraţie politică favorabilă pentru finalizarea tranzacţiei.

Interviul integral îl puteți citi aici!

Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By