(DOC) Usatîi despre refuzul CEDO: ”Decizia instanței de la Strasbourg trezește suspiciuni de părtinire”

usatii

Politicianul a comentat decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului care a declarat cererea formațiunii politice ”Partidul Nostru” inadmisibilă

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a informat oficial că refuză să examineze dosarul partidului ”Partidul Nostru”. În opinia lui Renato Usatîi, decizia CEDO trezește multe semne de întrebare.

”CEDO a declarat inadmisibilă cererea Partidului Nostru. Eu respect înalta instanța de la Strasbourg, dar anumite circumstanțe legate de decizia referitoare la ”Partidul Nostru” trezește multe semne de întrebare. În primul rând, m-a mirat operativitatea examinării cererii noastre. Se știe prea bine că de obicei recurenții așteaptă ani în șir examinarea dosarelor la CEDO. În cazul nostru instanței i-a fost, însă, suficient puțin mai mult de o lună. S-a întâmplat că au reușit exact până la alegeri, însă eu nu cred în astfel de coincidențe ”, – susține Renato Usatîi.

Politicianul se arată mirat și de faptul că informația despre decizia adoptată a fost publicat în presa moldovenească înainte ca răspunsul oficial al Curții să fie primit de avocații partidului.

”Încă un aspect straniu este și faptul că răspunsul oficial al Curții de la Strasbourg a fost publicat pe site-ul inprofunzime.md înainte ca acest document să fie primit de însăși solicitant. Ar fi trebuit măcar să respecte eticheta! Și încă ceva, decizia de a declara cererea noastră drept inadmisibilă a fost luată judecătorul olandez J. Silvis, care a devenit judecător la CEDO în urmă cu puțin timp. Până la el, Olanda era reprezentată la CEDO de judecătorul Mayer, despre care se cunoaște că era prieten bun (și se mândrea cu această prietenie) cu președintele Timofti. Oare nu vi se pare straniu?! Iar pentru a pune capăt speculațiilor pe faptul inadmisibilității cererii noastre, am hotărât să o publicăm, lăsăm oamenii să decidă singuri cine are dreptate.”, – a conchis Renato Usatîi.

Amintim că pe 9 iulie Ministerul Justiției a refuzat să înregistrarea redenumirii Partidului Popular Republican în Partidul Nostru. Renato Usatîi a contestat decizia ministerului la Curtea de Apel Chișinău, care însă a respins cererea acestuia. Situația s-a repetat și la Curtea Supremă de Justiție. Cererea de recurs a fost depusă la CEDO pe data de 25 septembrie.

You may also like

Comments are closed.

By