Discursul lui TIMOFTI în care A ANUNȚAT că vom depune CERERE DE ADERARE LA UE în 2015

timofti

După întrevederea de astăzi, de la Reședința de stat, dintre președintele Republicii Austria, Heinz Fischer, și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ultimul a ținut un discurs în fața presei, în cadrul căruia a anunțat despre intenția de aplicare la aderare la UE în 2015. Vă propunem să citiți mai jos discursul lui Nicolae Timofti:
„Excelență, domnule președinte Heinz Fischer,

Doamnelor și domnilor,

Îl salut cu căldură la Chișinău pe unul dintre prietenii Republicii Moldova, domnul Heinz Fischer, președintele Austriei.

Vreau să-i mulțumesc pentru că a răspuns cu amabilitate invitației de vizita Republica Moldova, într-o perioadă extrem de importantă și responsabilă pentru țara noastră. Este prima vizită în Republica Moldova a unui președinte austriac.

Vizita Domniei sale are loc cu două săptămâni înaintea votului de pe 30 noiembrie, când cetățenii vor decide soarta de mai departe a țării.

Acum câteva zile, Parlamentul European ne-a dat un puternic semnal de încurajare, prin ratificarea Acordului de Asociere și oferirea perspectivei de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

Prietenii europeni, printre care și domnul Fischer, ne arată, așadar, că nu există altă cale de dezvoltare pentru țara noastră decât calea europeană. Suntem în acest punct de dezvoltare și datorită faptului că o țară precum Austria a crezut în noi și ne-a sprijinit în momentele decisive.

Avem cu Austria relații excelente, politice și economice. I-am mulțumit președintelui Fischer pentru asistenţa tehnică şi cea de caritate, pe care ne-o acordă țara sa. Președintele Fischer a vizitat ieri stabilimentele fundaţiei austriece de binefacere „Concordia” din localităţile Pârâta şi Dubăsarii Vechi.

Îmi exprim recunoștința pentru aceste acțiuni de caritate și pentru oamenii mărinimoși care le desfășoară.

Austria este unul din cei mai importanţi investitori străini în Republica Moldova. Apreciem acest lucru şi promitem că vom susţine în continuare întreprinderile austriece care desfășoară afaceri în Republica Moldova.

Apreciem înalt sprijinul pe care ni-l acordă Austria în parcursul nostru european.

Săptămâna trecută m-am întâlnit la Chișinău cu noul Comisar european Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile de Aderare, austriacul Johannes Hahn. Sunt convins că în următorii ani, prin eforturi conjugate, vom apropia și mai mult Republica Moldova de standardele europene și vom înainta către obiectivul nostru primar: aderarea la Uniunea Europeană.

Intenționăm să depunem o cerere de aderare la Uniunea Europeană în anul 2015.

Acordarea Republicii Moldova de către Uniunea Europeană a statutului de stat candidat la aderare va fi în măsură să impulsioneze politicile integraționiste, să contribuie la modernizarea instituțiilor publice și, nu în ultimul rând, să plaseze Republicii Moldova într-un spațiu convențional de securitate, la adăpost de provocările care se înregistrează în regiune.

Domnule președinte Fischer, fiți binevenit în țara noastră. Poporul Republicii Moldova va ști să fie recunoscător poporului austriac pentru solidaritatea pe care o arată țării noastre.

Vă mulțumesc”.

You may also like

Comments are closed.

By