Ce a făcut Groza la Bruxelles, Belgia

[dropcap1]O[/dropcap1] delegație a Republicii Moldova, condusă de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, a participat, în perioada 25-26 noiembrie 2014, la Bruxelles, la reuniunea înalților oficiali ai Parteneriatului Estic (PaE).

[dropcap2]Î[/dropcap2]n cadrul reuniunii, oficialii au discutat despre pregătirile pentru summit-ul PaE care va avea loc la Riga, Letonia, în mai 2015. De asemenea, cu această ocazie a fost lansat procesul de reflecție referitor la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate a UE, în special actualizarea obiectivelor PaE. În context, Comisia Europeană intenționează să înainteze, până în vara anului viitor, propunerile consolidate convenite cu statele membre UE și partenerii estici, summit-ul de la Riga urmând să ofere posibilitatea finalizării procesului de consultare.

Primele discuții au evidențiat necesitatea concentrării reflecțiilor asupra obținerii unei diferențieri practice mai mari, luarea în considerație a aspirațiilor fiecărui partener cu privire la viitorul relațiilor cu UE, precum și identificarea unui cadru special de relații cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, țări care au semnat deja Acorduri de Asociere. De asemenea, în marja reuniunii a avut loc o întâlnire a viceminiștrilor de Externe ale celor trei țări, în vederea identificării și promovării domeniilor de interes comun în cadrul PaE.

În cadrul vizitei la Bruxelles, viceministrul Iulian Groza a avut întrevederi cu șeful cabinetului Înaltului Reprezentant al Comisiei Europene pentru Politica Externă și de Securitate, Stefano Manservisi, consilierul diplomatic al președintelui Comisiei Europene, Richard Szostak, și consilierul comisarului european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Hanna Jahns. În timpul discuțiilor a fost exprimat sprijinul pentru agenda de reforme a Republicii Moldova și importanța menținerii parcursului european după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Totodată, având în vedere înțelegerile prim-ministrului Iurie Leancă și a comisarului european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, de la începutul lunii noiembrie, la Bruxelles a avut loc un schimb de viziuni cu reprezentanții Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă cu privire la aprofundarea sprijinului Uniunii Europene pentru susținerea reformei în sectorul justiției.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

You may also like

Comments are closed.

By