BERD investește peste 52 de MILIOANE DE EURO pentru modernizarea CĂILOR FERATE din Moldova

img_6590

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va investi 52,5 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate din Republica Moldova. Un Acord în acest sens a fost semnat astăzi între Guvernul RM şi BERD.

Potrivit Acordului, banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii feroviare şi achiziţionarea a zece locomotive multifuncţionale noi.

„Sectorul feroviar din Moldova are nevoie urgentă de restructurare fundamentală ca să fie financiar viabil, să ofere servicii de transport adecvate și să poată concura cu alte moduri de transport, iar investițiile noastre comune, granturi şi consultanța tehnică vor contribui în mod semnificativ la acest efort”, a declarat Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett.

”Din acești bani va fi co-finanțată achiziționarea a zece locomotive multifuncţionale noi. Va fi îmbunătăți managementul companiei pentru a fi reduce consumul energiei și costurilor aferente”, a spus Iurie Leancă.

Proiectul vizează reforma amplă a sectorului feroviar din Moldova în vederea îmbunătăţirii siguranţei şi eficienţei acestuia, dar şi pentru a reduce consumul energiei şi costurile aferente.

Întregul proiect de modernizare a căilor ferate din Moldova necesită investiţii de 116,75 milioane de euro. Astfel, şi Banca Europeană de Investiții va susține acest proiect cu un împrumut similar celui acordat de BERD – în valoare de 52,5 milioane de euro. De asemenea, proiectul va beneficia de finanţare nerambursabilă în valoare de 1,75 milioane de euro din fondurile BERD precum şi din partea Iniţiativei Central Europene şi a Guvernului Cehiei.

Până în prezent, BERD a investit 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.

You may also like

Comments are closed.

By